Datum objave: 23. Travanj 2018

NIJE ŠALA - Hrvati izmisli drek eliminator. Hoće ga Bill Gates.

Diana Ferić
Diana Ferić

Drek eliminator odnosno shit killer osmislila su hrvatski inovatori profesor Ivan Mijatović i Damir Brđenović.

Njihov mikrovalni uređaj služi tzv. sanitaciji svježih fekalija i fekalnog mulja iz septičkih jama i komunalnih sustava.

Zanimljivost ovog revolucionarnog uređaja je da za eliminaciju fekalija koristi istu tehnologiju koja se koristi za dehidraciju voća, povrća i drugih prehrambenih proizvoda. Shit kiler nije vic. Znanstvenik Ivan Mijatović, suradnik je Prehrambeno - biotehničkog fakulteta u Zagrebu, a Damir Brđanović je načelnik Odjela za sanitarno inženjerstvo Institute for Water Education u Nizozemskoj.

Kako javljaju 24 sata, za drek eliminator kojeg je stvorila hrvatska pamet zainteresiran je moćni Bill Gates koji je osnovao posebnu zakladu za financiranje tog projekta, a podržala ga je i vlada Kraljevine Nizozemske te tvrtka "Tehnobiro" iz Maribora.

Za razvoj projekta shit killera Mijatović i Brđenović do sada su dobili 500 000 dolara. Glavna prednost shit killera je što se njegovom upotrebom izbjegava skupo i štetno spaljivanje fekalija i fekalnog mulja te dobiva korisno gnojivo. Prva praktična ispitivanja pokazala su da uređaj radi besprijekorno te se predviđa da će brzo krenuti u serijsku proizvodnju.

Učinkovitost kontejnerski uređaj koji ima kapacitet prerade fekalija koje izlučuje 1000 ljudi isproban je na svježim fekalijama u Hrvatskoj i Sloveniji.

Izvor: 24 sata
 

Iz kategorije: Vijesti