Datum objave: 19. Travanj 2018

Županija konačno dobila objekte u Minerskoj: Hangari straha postaju "dnevni boravak" Šibenčana

Diana Ferić
Diana Ferić

Povijesnim trenutkom za Šibenik i Šibensko – kninsku županiju nazvao je šibensko – kninski župan Goran Pauk današnji Ugovor koji je potpisao s ministrom državne imovine Goranom marićem o davanju na korištenje Županiji kopnenog dijela vojarne Minirska u kanalu svetog Ante ne samo zbog toga što će se sada moći provesti druga faza turističke valorizacije tog kanala i urediti centar za posjetitelje tvrđave svetog Nikole, spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a nego i zbog toga što se osam punih godina čekalo da se ti objekti vrate Šibenčanima. Zbog toga taj događaj, kazao je, zaslužuje da na njemu bude prisutna i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je protekla tri dana izmjestila svoj ured u Šibenik, i da je to „šlag na tortu“.

 

 

Ministar Marić je kazao kako je to što Županija preuzima bivše vojne objekte na upravljanje od nacionalne važnosti. „Imali išta ljepše nego kad se jedna prostor koji je desetljećima služio povijesno upitnoj instituciji kakva je bila JNA stavlja na korištenje narodu. i da se od hangara straha pretvara u šetalište“, istaknuo je nakon potpisivanja Ugovora.

Šibensko – kninski župan Goran Pauk podsjetio je kako je puno truda uloženo u to da se Šibenčanima vrati Minerska i zahvalio je ministru Mariću što je prepoznao tu dugogodišnju inicijativu pa i borbe za Minersku, ali i Županijskoj javnoj ustanovi Priroda na čelu s Anitom Babačić Ajduk koja godinama zdušno radi na projektu turističke valorizacije kanala svetog Nikole.

 

 

Ocijenio je i da je to jedna od najznačajnijih projekata u njegovoj karijeri župana te da je to ogledni primjera kako projekte treba provoditi uz budno oko struke, sudjelovanje javnosti i bezrezervnu potporu medija. Riječ je o projektu koji je predstavljen prije osma godina,a sufinancira se velikim djelom sredstvima EU.

 

„Rješavanje pitanja upravljanja objektima bivše vojarne Minerska prekretnica je i u provođenju tog projekta jer su sada riješeni svi imovinsko pravni preduvjeti za realizaciju druge faze projekta turističke valorizacije kanala svetog Ante. Valorizacija objekata u minerskoj je ključna i za upravljanje tvrđavom svetog Nikole po standardima UNESCO –a, a Minerska kao središte buffer zone te tvrđave u kojem će biti uređen Centar za posjetitelje i prezentaciju kulturne i povijesne baštine postaje centralo mjesto tog prostora. Tu će biti smješteni svi popratni sadržaji za prezentiranje tvrđave svetog Nikole i time će biti uklonjena mogućnost ugroze tog povijesnog spomenika. Slijedi nam potpisivanje ugovora o uređenju posjetiteljskog centar vrijedna 26 milijuna kuna, a financirat će se sredstvima Europske unije čime će Minerska postati zaista „dnevni boravak Šibenčana“, zatim izrada dokumentacija za revitalizaciju tvrđave svetog Nikole i svi strateški d okumenti vezani za to te nakon svega aplikacija na fondove EU za dobivanje sredstava za uređenje tvrđave“, istaknuo je župan Pauk.

 

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja u posljednje vrijeme drži lekcije vladi ovog puta je pohvalila vladu i ministra Marića što razumije potrebe lokalne samouprave kada je riječ o upravljanju državnom imovinom.

 

„Prema onomu što sam čula od građana na terenu dva su glavna problema demografija i raspolaganje državnom imovinom. Zahvaljujem ministru Mariću što je to pitanje konačno počeo rješavati i vladi što je prepoznala važnost te teme i izdignula je na razinu osnivanja posebnom ministarstva. Drago mi je što se konačno počinju rješavati predmeti koji stoje već godinama“, zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
 

Iz kategorije: Vijesti