Datum objave: 17. Travanj 2018

Petrina:Udruga nezavisnih traži da ih državna vlast tretira jednako kao i „svoju opciju“

Diana Ferić
Diana Ferić

Stipe Petrina, koji kao nezavisni kandidat obnaša već peti mandat na čelu Općine Primošten, poznat po svojoj izrazitoj kritičnosti prema hrvatskoj zbilji, optimističan je kada je riječ o Udruzi nezavisnih lista, načelnika i gradonačelnika koji su se nedavno sastali u Križevcima na nacionalnom susretu. Bilo ih je gotovo pedeset čime su pokazali svoju snagu.Na tom skupu su ga proglasili doajenom nezavisne političke scene, a čulo se i kako se svojim radom i rezultatima ističe kao dokazani predvodnik nezavisne lokalne i regionalne političke scene

 

Petrina ističe kako ta udruga, kako se stvari razvijaju, ima smisla. Pridonosi, kaže, razmijeni iskustava, najboljih praksi i projekata radi što kvalitetnijeg upravljanja gradovima i općinama koje nezavisni vode i osnažuje njihovu poziciju prema strogo centraliziranoj državnoj vlasti koja, pojedinačno gledajući, uvažava samo lokalnu samoupravu na čelu koje je ista politička opcija.

 

„Ako se nastavi ovo kako je bilo do sada mislim da ta udruga itekako ima smisla jer ipak smo uspjeli zajedno doći i do premijera Plenkovića, a na nacionalni susret u Križevce stigla su nam dva ministra, Marić i Božinović. Druga je stvar koliko ćemo od te njihove iskazane kooperativnosti imati koristi. Kada smo mi iz Općine Primošten bili na sastanku s premijerom Plenkoviće odmah sam dogovorio sastanke u dva nama bitna ministarstva, ali što vrijedi kada na njima ništa nismo riješili. Žali bože troškova koje smo imali za put do Zagreba i natrag“, kazao nam je Petrina.

 

On ne razmišlja o tomu da se ta udruga nametne kao treća politička opcija niti vjeruje da je takvo povezivanje moguće.

 

„ Teško da se to može dogoditi jer među nezavisnima ima onih koji se , ideološki i politički gledano, vezuju za HDZ ili SDP tako da je malo nas istinski nezavisnih. Mislim da ne postoji ni najmanja mogućnost da udruga preraste u neku koaliciju jer puno je razlika među nama. Bolje da tako i ostane jer šteta je ovu dobru priču uništavati pokušajem s izlaskom nove opcije na političku scenu Hrvatske. Mislim da je ovo sasvim uredu i da je to pristojna udruga koja se bavi uistinu životnim problemima koje imaju nezavisni. Ta suradnja je nemoguća i na lokalnoj razini. Mi smo to pokušali još 2009. ,ali nije uspjelo. Na nacionalnom susretu u Križevcima bili su predstavnici čak 15 nezavisnih lista iz 9. izborne jedinice, ali nema šanse za neko povezivanje i ja tomu vrlo oprezno postupam jer imam loše iskustvo“, ističe Petrina.

 

Ono, što je među prioritetima je natjerati državnu vlast i institucije da jednako tretiraju sve jedinice lokalne samouprave bez obzira na to je li u njima na vlasti ista politička opcija kojoj pripadaju ili nije što sada nije slučaj.


 

Iz kategorije: Vijesti