Datum objave: 16. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčane uplašila zlokobna crvena aureola oko Sunca

Diana Ferić
Diana Ferić

Zlokobna, zastrašujuća crvena aureola oko Sunca pojavila se na današnji dan u subotu 16. travnja 1938. godine oko podneva.

Crveni krug oko Sunca uznemirio je i uplašio Šibenčane jer se pronijela vijest da je to predznak strašnih nesreća i pogubnih vremenskih nepogoda. Strah i nelagoda povećali su se kada je oko dva sata popodne počeo padati čudan snijeg. Umjesto pahuljica s neba su padale ledene iglice koje su se zabadale u tlo i ostajale stajati okomito.

Još veći nemir izazvala su vijesti iz Knina da tamo pada veliki snijeg i da je zbog velikih nanosa oko Bruvna na pruzi između između Gračaca i Knina obustavljen željeznički promet.

Snijeg je pao i u Splitu, ali ne i u Zadru. Vrijeme se dramatično pogoršalo nakon prekrasnog proljetnog sunčanog petka 15. travnja te još ljepšeg proljetnog subotnjeg dopodneva. Nebo je iznenada postalo sivo, sunce je dobilo crvenu aureolu i počeo je padati snijeg iako na nebu nije bilo vidljivih oblaka. S prvim mrakom u Zadru je zapuhala je jaka bura, a u Šibeniku sjeveroistočni vjetar koji je donio "topli zapah i obilnu mlaku kišu".

Sutradan ujutro u nedjelju 17. travnja kao da nikakvog nevremena nije bilo. Osvanuo je lijep proljetni dan po svemu nalik sunčanom petku 15. travnja.

Glavna tema o kojima su Šibenčani razgovarali bila je nedjeljna pobjeda 3 : 1 Šibenika nad Osvitom u gradskom derbiju u kojem je Osvit pokazao "moderan brzi nogomet bez zadržavanja lopte i bez suvišnog driblanja osim u prijeko potrebnim slučajevima."
 

Iz kategorije: Vijesti