Datum objave: 11. Travanj 2018

PLODOVI DOBROTE - Majstorska grafička radionica Zvonimira Vile

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući dobroti obitelji Šare akademski slikar-grafičar i kipar Zvonimir Vila otvorio Majstorsku grafičku radionicu Vila posvećenu Martinu Koluniću Roti u srcu povijesne jezgre Šibenika.

Zvonimir Vila akademski slikar - grafičar i kipar, po majci porijeklom iz Rupa, a po ocu iz kninskog Potkonja koji živi i radi u Šibeniku konačno je dobio prostor za rad kakav je sanjao i kakav kao umjetnik zaslužuje.

Ponovno mu je pomogla stara šibenska obitelj Šare koja mu je ustupila prostranu drevnu konobu u Ulici Jurja Šižgorića gdje je on uredio svoju Majstorsku grafičku radionicu i posvetio je znamenitom srednjovjekovnom šibenskom bakrorescu, grafičaru i kartografu Martinu Koluniću Roti.

Obitelj Šare u svojoj ljubavi prema Šibeniku već je Zvonimiru Vili , kako se to u Šibeniku kaže, dala ruku nakon što je doslovno otjeran s tvrđave sv. Mihovila i bio prisiljen nastaviti raditi kao beskućnik na Gorici. Da mu omoguće umjetnički rad u okviru kojeg prezentira izvorne srednjovjekovne grafičke tehnike kakve su u Šibeniku primjenjivali njegovi istaknuti grafičari Martin Kolunić Rota, Horacije Forteza i Natale Bonifzio i to na autentičnom srednjovjekovnom tiskarskom stroju, privremeno ga je smjestila u napušteni lokal u Ulici kralja Zvonimira, a sada je omogućivši mu da uredi radionicu u srcu starog Šibenika, trajno rješila prostora za njegov umjetnički  rad i stvaralaštvo.

Zvonimir Vila, umjetnik je koji želi raditi i stvarati u Šibeniku, ali je usprkos tome što su njegovi umjetnički dosezi neosporni, na putu do ostvarenja svojih želja prošao trnovitim putom nerazumijevanja i ignoriranja te sigurno ne bi uspio bez nesebične potpore i podrške obitelji Šare.

Zahvaljujući ljubavi Zvonimira Vile i obitelji Šare prema Šibeniku, šibenska povijesna jezgra dobila iznimno vrijednu instituciju koja ne samo što omogućava stvaralaštvo jednom umjetniku nego otvara uvid u najvrjednije umjetničko blago Šibenika i omogućava upoznavanje s njegovim srednjovjekovnim umjetnicima koji su dali neprocjenjivo vrijedni doprinos stvaranju europske civilizacije.

Zvonimir Vila na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odjel grafičkih tehnika, diplomirao je u klasi profesora Frane Para. Tijekom studija dobio je stipendiju Grada Zagreba, a 1990. godine nagradu za najboljeg studenta likovnih umjetnosti .

Za vrijeme studija crtao je anatomiju životinja na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu za potrebe njihovog atlasa koji se koristi sve do danas, 1989. i 1990. godine radio je kao ilustrator u "Školskoj knjizi" jednoj od najvećih nakladničkih kuća u Hrvatskoj, a na Radiju 101 bio je vanjski suradnik za likovna oblikovanja.

Nakon završenog studija bio je predavač grafičke tehnike na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Frane Para, a od 1995. do 1997. godine predavao je likovnu kulturu u osnovnoj školi u Kninu te radio za kninski Franjevački samostan .

Prvi kulturni događaj u oslobođenom Kninu 1995. godine bila je izložba Zvonimira Vile na temu starohrvatske povijesti.
Kao dragovoljac Domovinskog rata bio je pripadnik 142. drniške brigadi Hrvatske vojske.
Od 1990. posjeduje grafičku prešu za duboki tisak. Član je HDLU-a i Matice Hrvatske.

Prošle godine Zvonimir Vila je u svom šibenskom ateljeu izradio je slavljenički logo za slovački grad Humanne koji je slavio 700. obljetnicu prvog spomena svog imena u povijesnim dokumentima. Osim zaštitnog znaka 700. obljetnice Humanne, Vila je izradio i 140 grafika s vedutama i povijesnim prizorima grada u istočnoj Slovačkoj koji leži na ušću rijeke Liborec i Cirocha. Pored toga Zvonimir Vila je i autor prigodne poštanske marke "Humanne 700" koja će biti tiskana u ograničenoj seriji i već sada predstavlja filatelistički raritet.
 

Iz kategorije: Vijesti