Datum objave: 04. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Izvoz šibenskog aluminija i muke težaka - radnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvih deset vagona aluminija proizvedenih u Tvornici aluminija Lozovac odvezeno je na današnji dan 4. travnja 1938. godine parobrodom "Predsjednik Kopajtić", kupcima u inozemstvu.

Bio je to prvi slučaj izvoza aluminija proizvedenog u prvoj tvornici aluminija na Balkanu koja je 1937. godine izgrađena na Lozovcu.

TAL je u travnju 1938. godine počeo raditi punim kapacitetom od pola vagona (5 tona) aluminija dnevno, a parobrodom "Predsjednik Kopajstić" izvezeno je 10 vagona, odnosno 100 tona aluminija.

Početak izvoza aluminija dočekan je u Šibeniku, gradu suočenom s teškom gospodarskom krizom, kao blagodat jer je obećavao otvaranje većeg broja novih radnih mjesta. No optimizam je bio umjeren jer se u Šibeniku vrlo realno gledalo na perspektive koje otvara TAL. Šibenčani su bili svjesni da u Šibeniku nema školovanih i kvalificiranih ljudi sposobnih za zapošljavanje na, za tadašnje vrijeme, visoko sofisticiranoj i naprednoj tehnologiji.

Općinska vlast priželjkivala je da ne dođe "do posvemošnje modernizacije naše Luke jer bi u tom slučaju došlo do umanjenja umjesto uvećanja potreba za manualcima što bi za šibensko stanje bilo pogubno iako su nadnice težaka - radnika slabe".

U socijalnoj kategoriji težaci - radnici bilo je tih godine jako puno šibenskih težaka koji više nisu mogli živjeti od svojih vinograda, polja i maslinika pa su morali tražiti dodatnu zaradu radeći najteže poslove u Luci koja je jedina nudila takvu mogućnost, a najveći poslovi na kojima se zapošljavalo najviše težaka - radnika bili su pretovar boksita i od 4. travnja 1938. godine aluminija.

Velike nade polagane su u suradnju s tvornicom "Moste" iz Slovenije koja je uz unapređenje tehnološkog procesa TAL-a nudila i programe edukacije lokalnog stanovništva za poslove u aluminijskoj industriji.
 

Iz kategorije: Vijesti