Datum objave: 27. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN - Na Gvozdenovu otkrivena spilja, na pijaci se prodaju stalagmiti

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska policija uhitila je na današnji dan 27. ožujka 1937. godine više seljaka iz Meteriza koji su na šibenskoj pijaci prodavali komade stalagmita otkinute iz spilje koja je prije nekoliko dana otkrivena na brdu Gvozdenovu.

Nakon što je općinska komisija utvrdila da je spilja na Gvozdenovu zapanjujuće lijepa i bogata spiljskim nakitom pred nju je postavljena danonoćna straža kako bi se onemogućila njena daljnja pljačka i uništavanje.

Nekolicina hrabrijih Šibenčana uvukla se uz općinsku dozvolu kroz otvor promjera oko 60 centimetara i istražila spilju. Izmjerili su da je, koliko se moglo ići, duga oko 200 metara i da ima puno pukotina i ponora te da se vjerojatno grana tko zna kamo i koliko duboko. U unutrašnjosti spilje odmah do ulaza vidljivo je nekoliko ognjišta iz čega se zaključuje da su seljaci s Meteriza za spilju znali od ranije i da su se u nju sklanjali.

Stalagmite koje su seljaci odlomili u spilji na Gvozdenovu općinska uprava odlučila je ugraditi u gradski perivoj Đardin oko spomenika Nikoli Tommaseu, a do tada će ih pohraniti u zatvoru gdje su sigurni od onih koji ih žele imati, a takvih nije malo, iako znaju da svojom pohlepom potiču na uništavanje te neponovljive prirodne krasote.
 

Iz kategorije: Vijesti