Datum objave: 24. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN - Počelo suđenje služavkama koje su jedna drugoj izrezale gaće

Diana Ferić
Diana Ferić

Služavke koje su jedna drugoj škarama i noževima izrezale gaće koje su se sušile na žici, izvedene su na današnji dan 24. ožujka 1928. godine pred porotu Općinskog suda u Šibeniku kako bi im se sudilo zbog - preosjetljivosti.

Nakon što su služavke, Mara L. i Luca B. ušle u sudnicu pred porotu su bili iznijeti i materijalni dokazi njihovih kriminalnih djela, a to su bile njihove isječene gaće: obične, kratke ljetne i duge zimske, škare različitih veličina i kuhinjski noževi koje su upotrebljavale u svojim "vandaloznim pohodima na gaće suparnice".

Optužene služavke nisu se mogle sjetiti zašto su se posvađale kao ni kada su jedna drugoj počele pakostiti i nanositi štetu rezanjem gaća "ostavljenih da se nakon pranja suše na diskretnom mjestu kako ne bi privlačile nedoličnu mušku pozornost".

Sudac je odbio prigovor branitelja da "bi se trebalo suditi Mari. L. a da je Luca B. oštećena stranka" s obrazloženjem da se ne zna koja je prva počela i da su obje svojim ponašanjem "koje ima uzroke u neopravdanoj preosjetljivosti na ljubomoru i zavist" narušile "skladne odnose Sinjske ulice posebno na kućnom broju 11 iza kojeg su obje sušile svoje oprane gaće".

Sudac je odbio i odgodu postupka zato što je istoga dana morao suditi kradljivcu kilograma crnog brašna i krojaču koji se "mušterijama čije narudžbe nije ispunio, a uzeo im je novac, lažno prikazao da je odselio u Ameriku".

Mara L. i Luca B. osuđene su zbog "vandaloznog međusobnog rezanja gaća" na mjesec dana zatvora, uvjetno na godinu dana bez prava na naknadu štete koju su jedna drugoj nanijele i plaćanje sudskih troškova.
 

Iz kategorije: Vijesti