Datum objave: 23. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN – Šibenčanke dobile priliku kupiti stroj za pranje rublja

Diana Ferić
Diana Ferić

Oglas koji nudi na prodaju stroj za pranje rublja prvi se puta pojavio u Šibeniku na današnji dan 23. ožujka 1933. godine.

Bila je to neobična naprava koja je radila na struju, ali je imala i mogućnost zagrijavanja vode krutim ogrjevom. Veliki dio posla trebalo je obaviti i ručno, ali je sve u svemu zbilja olakšavao život domaćicama.

Stroj se zvao „Diabolo“, a posredstvom tvrtke „Diabolo separator“ iz Zagreba nudio ga je šibenski „trgovac bez radnje“ čije je prezime bilo Bogdanović. Zainteresirane domaćice mogle su u njegovoj kući pogledati kako stroj za pranje rublja radi . Bogdanović (čije ime nije poznato) nudio je besplatnu dostavu i montažu te „sedmodnevni kurs obuke za bespogovorno pranje rublja čišće i bjelje nego ručno.“

Koliko je šibenskih domaćica kupilo DIABOLO STROJ ZA PRANJE RUBLJA nije poznato. Ostao je tek trag da za kupnju tog kućanskog aparata nisu bile zainteresirane Šibenčanke koje su imale služavke. Uz stroj za pranje rublja nije se nudio nikakav posebni deterdžent. Preporučavala se uporaba sapuna za ručno pranje rublja, a bilo je navedeno da dobro radi i na sapun kojeg kod kuće kuhaju same domaćice.
 

Iz kategorije: Vijesti