Datum objave: 16. Ožujak 2018

Trojica šibenskih gimnazijalaca najbolje riješila kviz iz financijske pismenosti i idu u Bruxelles

Diana Ferić
Diana Ferić

Učenici matematičkog prvog A razreda Gimnazije Antuna Vrančića najbolje su od 287 ekipa učenika u Hrvatskoj riješili kviz o financijskoj pismenosti i predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom natjecanju koje će biti održano početkom svibnja u Bruxellesu. Tročlanu ekipu čine Niko Perica, Marko Čubrić i Roko Petković, a mentorica im je bila profesorica povijesti Jasminka Paić.

 

Zanimljivo je kako je uopće povjesničarka došla u priliku da animira učenike za to natjecanje. „Ja sam dobio poziv da se uključimo i onda sam razmišljao o tomu kojem ću profesoru to ponuditi. Pomislio sam novac, numizmatika pa mi je pala na pamet povijest iako zapravo nije u izravnoj vezi“, kaže ravnatelj Gimnazije Josip Paić.

 

Profesorica Jasminka Paić je matematičarima kojima predaje povijest onako usput, dok su išli na jednu izložbu to predložila i Marko, Niko i Roko su prihvatili. Uz njih sudjelovale su još dvije ekipe šibenske gimnazije, ali su one prošle lošije. Pitanja su bila vezana za računanje i matematiku ali i za police osiguranja, kamate, prava i ponašanje potrošača i puno toga se moglo i logički zaključiti.

 

„Isprva nisam imao pojma u što se upuštam, ali dobro je bilo to što sam mogao aplikaciju za pripremu za taj kviz skinuti na svoj mobitel pa sam vježbao dok sam negdje čekao, ili imao malo slobodnog vremena i na kraju me je tema zainteresirala, recimo posebno to kakva su prava nas kao potrošača, kada i kako neki proizvod koji kupimo možemo vratiti, ako nismo s njim zadovoljni. To naši ljudi baš ne znaju pa niti ne koriste prava koja imaju“, ističe Niko.

 

Marka i Roka je također zainteresirala tema,a li nisu ni slutili da će postići najbolji rezultat.

„Kada smo rješavali kviz bili smo dobro organizirani. Smjeli smo biti pred dva kompjutora. na jednom ekranu su bili zadatci koje smo dobili preko Youtuba, a na drugom smo rješavali. Roko je čitao zadatke, ja sam to prenosio Niki koji je pisao odgovore i zajedno smo sudjelovali u rješavanju. Nije bila bitna samo točnost odgovora nego i brzina“, ispričao nam je Marko.

Dečki ne oduševljavaju samo znanjem i ozbiljnošću kojom su pristupili ovom zadatku nego i svojom solidarnošću. Naime, organizator je predvidio da iz pobjedničke ekipe u Bruxelles idu samo dva člana,a li oni su odlučili da će ići sva trojica – dvojici je plaće put, a troškove boravka trećeg člana spremni su podijeliti!

 

Iz kategorije: Vijesti