Datum objave: 15. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčani rekli NE novini za "rasnu etiku novog čovjeka Jugoslavena"

Diana Ferić
Diana Ferić

"Buktinja", novine za "beskompromisne integralne ideje naše rase i nacionalnu socijalnu rasnu etiku s misijom stvaranja novog čovjeka Jugoslavena" trebale su početi izlaziti u Šibeniku na današnji dan 15. ožujka 1935. godine.

Izdavač tog tjednika "koji će širiti plamen jugoslovenske ljubavi" trebao je biti Aleksandar Vidović Lukin kandidat na izbornoj listi izvjesnog Svetozara Hodjere koji je očekivao da će s "idejom integralnog jugoslovenstva" pobijediti na izborima u "srezu Šibenskom".

Dan ranije, 14. ožujka, po zidovima šibenskih kuća i stupovima javne rasvjete bile su istaknute brojne plakate s najavom izlaska prvog broja "Buktinje", ali ta novina nije pojavila niti je ikada više bila spomenuta.

Šibenčani su na mogućnost da u njihovom gradu izlazi novina koja će promicati rasne zakone, nacistička načela rasne čistoće i rasne segregacije, negirati i postojanje hrvatske nacije i zagovarati da su Hrvati i Slovenci Srbi odnosno Jugoslaveni, reagirali vrlo burno.

Aleksandar Vidović Lukin povukao se s izborne liste, a nije se pojavio ni na izbornoj konvenciji šibenskog ogranka Jugoslovenske Akcije. Predsjednik Jugoslovenske akcije bio je liječnik Čedomil Medini koji je pozivao Šibenčane da na izborima "glasuju za njega jer je glas za njega znači glas za Dimitrija Ljotića". Ljotić je u siječnju 1935. godine osnovao Jugoslavenski narodni pokret Zbor koji se 1941. godine stavio u službu njemačkih nacista, a pomagao je i četnike Draže Mihailovića. Usput, Ljotića su Šibenčani, kada je došao u njihov grad održati politički skup na kojem je negirao postojanje Hrvata, napali kamenjem.

Misija stvaranja "novog čovjeka Jugoslavena" koju je kroz "Buktinju" namjeravao promicati Aleksandar Vidović Lukin, trebala je biti provedena kroz "životne procese (curriculum) na području odgoja i obrazovanja te pedagoški rad s djecom". Zagovornici tog projekta zagovarali su "prosvjetnu dresuru novog čovjeka Jugoslavena", a škole i obrazovanje su vidjeli kao sredstvo za provođenje tih ciljeva.
 

Iz kategorije: Vijesti