Datum objave: 08. Ožujak 2018

Šibenski SDP -ovci ženama darivali cvijeće uz upozorenje da su prava žena u Hrvatskoj ugrožena

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski SDP –ovci održavaju tradiciju poklanjanja cvijeća ženama na šibenskim ulicama na Međunarodni dan žena. Danas su, predvođeni Tončijem Restovićem, predsjednikom GO SDP –a Šibenik, dijelili crvene gerbere na kojima je bila zakačena poruka “DA za Instanbulsku konvenciju “na potezu od Kazališta do Kalelarge,a žene su cvijeće primale s osmijehom.

 

„Na ovaj način smo obilježili Dan žena iako moramo naglasiti da su danas u Hrvatskoj ugrožena neka prava koja su u civiliziranom svijetu uobičajena. Svjedoci smo stalnog nasilja nad ženama, žene su za iste poslove manje plaćene od muškaraca,a dovodi se i pravo žena na abortus, da ne kažem da su žene sve manje zastupljene u političkim tijelima. Znači da ovu borbu koja se vodi za prava žena već sto godina moramo nastaviti“, kazao je novinarima Restović.

Šibenski SDP danas je uz čestitku svim Šibenčankama uputio  i posebno priopćenje u kojem kažu:

Povodom 8. marta Socijaldemokratska partija Hrvatske upozorava: Prava žena u Hrvatskoj ozbiljno su narušena!

Radi se o radnim pravima žena, o plaćama, pravu na dostojanstvenu mirovinu, besplatnu javnu zdravstvenu uslugu, kao i na pravo na život bez nasilja, u sigurnom okruženju, bez prijetnji i ponižavanja.

Još jednom, SDP upozorava na potrebu ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji – Istanbulske konvencije. Pozivamo HDZ i glavnog mu koalicijskog partnera HNS da objasne – zašto ne žele ženama žrtvama rodno zasnovanog nasilja omogućiti život bez straha, život bez ožiljaka?

Vladu pozivamo da odustane od jeftinih i jednokratnih populističkih demografskih mjera i da demografsku revitalizaciju osigura zapošljavanjem žena na neodređeno i ulaganjem u javne servise, dostupne i priuštive javne vrtiće, koji omogućavaju postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života žene.

Ususret javnoj raspravi i donošenju novog zakona o pravu na pobačaj, zahtijevamo da pravo na kontracepciju bude dostupno i besplatno, kao i da pobačaj na zahtjev bude dostupan, besplatan i siguran za sve žene u Hrvatskoj.

Upozoravamo i kako Vlada odustaje od izrade Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, ključnog strateškog dokumenta za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj i unaprjeđenje prava žena.
 

Iz kategorije: Vijesti