Datum objave: 27. Veljača 2018

Zimska fotografija novinarske legende Joška Čelara iz 1962. oduševila Šibenčane

Diana Ferić
Diana Ferić

Fotografija trojice dječaka koji se na sanjkama spuštaju niz ulicu Put Gimnazije koju je 1962. godine snimio legendarni šibenski novinar i fotoreporter Joško Čelar, oduševila je Šibenčane i u trenu zapalila Internet i društvene mreže.

Otkriti tko je na toj slici postalo je vruće pitanje u zaleđenom i snijegom pokrivenom Šibeniku. Lijepa stara slika Joška Čelara zagrijala je Šibenik žarom uspomena.

Prema raspravama na društvenim mrežama prvi dječak na sanjkama je najvjerojatnije Rade Baranović, koji je postao profesor tjelesnog odgoja u osnovnoj školi "Mate Bujas". Tko su dječaci iza njega nitko nije znao, ali su se zato Šibenčani rođeni pedesetih godina 20. stoljeća sjetili da su sanjke na kakvima se sanjkaju trojica klinaca u to doba pravili šibenski bravari iz Tesline ulice Beader, Sekulić i Franculo.

Sanjke su bila čvrste, željezne, a jurile su na limenim saonicima. Put Gimnazije bio je idealno sanjkalište, a kako u to vrijeme duž nje nije bilo parkiranih automobila, sanjkaši su mogli juriti do mile volje.

Start je bio kod Kuglane, a spust je išao sve do Ulice Stjepana Radića pa i dalje sve do mula Krke, ako snijeg još nije bio očišćen.

Spust niz Put Gimnazije nije bio ni malo bezopasan. Svjedoci tvrde da su se moglo juriti čak i 70 kilometara na sat. Košenje petama i škinom počinjalo je već od kuća Kovača. Tko nije bio oprezan i spretan završavao je u Baranovićevom oboru, tako gdje još i danas u konobi vrijedno svira rock baned "Polarisi".

Osim što je Put Gimnazije bio idealno sanjkalište u njegovom gornjem dijelku za boljih zima kada bi pao veći snijeg postojala je i skijaška skakaonica visoka oko metar i pol na kojoj se itekako uspješno skakalo. Najdulji šibenski skijaški skok, da tako kažemo rekord, bio je dug najmanje 4 metra. Skakaonica je bila u podnožju livade obitelji Batinica koja se zvala Jurina
livada. Prema tvrdnjama s društvenih mreža morala bi postojat i fotografija skakaonice, a navodno bi se mogla naći u albumima obitelji Žepina.

Bilo je to prije izgradnje Jadranske magistrale kada je Jurina livada bila omiljeno sanjkalište na kojem su guštali i rijetki šibenski skijaši.

Osim ulice Put Gimnazije i Jurine livade, kada bi pao snijeg u sanjkalište se pretvarala i Teslina ulica, ali ona je bila opasna pa su se spuštati niz nju usuđivali samo najhrabriji i najiskusniji šibenski sanjkaši.


 

Iz kategorije: Vijesti