Datum objave: 22. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: NK "Osvit" podupiru poduzetnici pa ne ovisi o općinskoj blagajni

Diana Ferić
Diana Ferić

NK "Osvit" objavio je 22. veljače 1934. godine da ne ovisi o "prošnji iz općinske blagajne", a dječak Ivo Zoričić čudom je preživio nalet vlaka u Mandalini.

Nogometni klub "Osvit" javno je zahvalio šibenskim poduzetnicima, svojim dobrotvorima i podupirućem članstvu na "poštenoj i izdašnoj potpori koja je tolika da radi bez prošnje iz općinske blagajne i zaduživanja kod banaka".


"Osvit" je tijekom prethodne 1933. godine odigrao 27 službenih utakmica od kojih su 23 bile prijateljske, tri prvenstvene i jedna međunarodna.
Najbolji igrači bili su Josip Košta te Kacjan, Rončević, Crnogaća i Bego. "Osvit" je dao 80, a primio 50 golova, sve prvenstvene utakmice je pobijedio. Najbolji strijelci bili su Bego (25), Košta (14) i Kacjan (10).


Klub je bio uspješan iako je na svom igralištu na Šubićevcu mogao trenirati tek od 29. lipnja kada su s terena konačno uklonjeni električni stupovi koji su smetali nogometašima.

Najveći uspjesi bili su pobjeda nad splitskim "Hajdukom" 1 : 0  i splitskim "Vukom" 3 : 2.
"Osvit" nije imao trenera, a svi njegovi igrači bili samouki nogometaši. Osim srčanosti igrači "Osvita" bili su poznati po fer igri i "pristojnom ponašanju na terenu tako i izvan njega, a posebice pri plesu s damama."

Na današnji dan 1934. godine na pružnom prijelazu u Mandalini došlo je do sudara vlaka i zaprežnih kola. Do nesreće je došlo kada je petnaestogodišnji Ivo Zoričić vozio u zaprežnim kolima stoku mesara Frane Baice na klanje. Kada su kola došla na raskrižje ceste i pruge konj se preplašio i povukao ih na prugu. U tom trenutku naišao je vlak iz Perkovića i naletio na kola. Lokomotiva je "samljela svu stoku za klanje, a od kola nije ostalo ništa". Pravo je čudo da se dječak Zoričić spasio. On je "vidjevši da je nalet vlaka neizbježan, skočio na konja, ali je dohvatio smo rep što je bila sreća jer se konj od toga propeo i u jednom skoku izbjegao nalet lokomotiva povukavši dječaka tako snažno da mu je pao na leđa baš ka da ga je htio zajahati".
 

Iz kategorije: Vijesti