Datum objave: 18. Veljača 2018

"Izvor ljubavi" ne miruje ni nedjeljom:Još jedna uspješna radionica za roditelje djece s disleksijom

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč tomu što je organizirana danas, u nedjelju, edukativna radionica u Udruzi "Izvor ljubavi" u Šibeniku privukla je tridesetak roditelja djece s teškoćama pisanja, čitanja i učenja. Ta je radionica organizirana u suradnji sa Županijskom udrugom za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja „Dyxy“ iz Splita, a sastojala se od dva dijela – u prvom dijelu se govorilo o volontiranju, a u drugom o načinu ranog otkrivanja tih teškoća kod djece.

 

„Objedinili smo dva projekta. Prvi smo nazvali „Prvi koraci u svijet volontiranje“ pa smo iz Splita doveli naše mlade volontere koji su pričali o svojim iskustvima, a oni su vidjeli kako radi naša sestrinska udruga u Šibeniku. Drugi projekt je „Roditeljstvo u krugu ljubavi“ budući da su roditelji najbitnija spona u našem pomaganju djeci s teškoćama čitanja, pisanja i učenja, a roditelje treba educirati. Predavanje im je održala Danijela Matulić, magistra logopedije koja im je pričala o tomu kako što ranije prepoznati probleme disleksije i disgrafije kod djece. Uvriježeno je mišljenje da se ti problemi otkrivaju u drugom razredu osnovne škole, a naše 11 -godišnje iskustvu rada s djecom potvrđuje da ih je moguće otkriti u predškolskoj dobi jer se tada neke teškoće mogu otkloniti, a neke znatno ublažiti“, kazala nam je Meri Butirić, predsjednica Udruge „Dyxy“.


Ta udruga od lani ima odličnu suradnji su Učiteljskim fakultetom u Splitu. Budući učitelji, koji se za vrijeme školovanja nemaju priliku upoznati s disleksijom, u toj udruzi pohađaju određeni broj sati u sklopu kolegija „Motivacija i socijalizacija u razredu“ i ujedno su njihovi volonteri.

„Oni pomažu nama,a mi njima. Imamo kvalitetne volontere, a oni nauče dosta o djeci koja imaju  teškoće u čitanju i pisanju“, ističe Meri Butirić.

 

Šibenska udruga „Izvor ljubavi“ okuplja više od pedeset djece s teškoćama učenja, pisanja i čitanja te njihovih roditelja i jedna je od najozbiljnijih i najaktivnijih udruga na području Šibensko – kninske županije u kojoj djeca dobivaju besplatne poduke iz niza predmeta, a stalno rade na edukaciji  roditelja i lokalne zajednice.
 

Iz kategorije: Vijesti