Datum objave: 17. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Božena Lušić postala miss NK "Osvit" za 1936.

Diana Ferić
Diana Ferić

Gospođica Božena Lušić pobijedila je gospođicu Cvijetu Baica u neizvjesnom i napetom izboru za prvu miss šibenskog nogometnog kluba "Osvit".

Izbor najljepše djevojke Šibenika između obožavateljica, simpatizerki i navijačica "Osvita" bio je organiziran na slavnoj "Plavoj noći GŠK Osvit" na današnji dan 17.2.1936. godine u hotelu "Krka".

Za tradicionalnu Osvitovu Plavu noć i ranijih je godina vladalo veliko zanimanje, ali 1936. godine zbog najavljenog izbor za miss "Osvita" Plava je noć postala prvorazredni društveni događaj.

Hotel "Krka" nije mogao primiti ni trećinu zainteresiranih koji su željeli biti viđeni među "Osvitovim" gostima. Uprava kluba prodala je više od 2000 "glasovnica", glasačkih listića za izbor miss "Osvit". Za glasovnicama je vladala neviđena jagma, a otvoreno je i izborno mjesto na štekatu ispred hotela i na mulu Krka.

U naelektriziranoj atmosferi i usred bučnog navijanja "posvem boljeg i srčanijeg od drukanja na derby ogledima na Šupinom poljicu na Šubićevcu" s tek dva glasa više podbijedila je gospođica Božena Lušić.

Tijekom proglašenja pobjednice i dodijele lente "Miss Osvit 1936" umalo je došlo do tučnjave između obožavatelja gospođice Lušić i obožavatelja gospođice Baica, ali su se na kraju "uz vatrenu jazz kapelu svi smirili, izljubili i plesali do zore, a i dulje bi da ih nije otjeralo nasmrt umorno osoblje hotela "Krka", a i to tek kada se zaprijetilo štrajkom".

Istoga dana te iste 1936. godine izabrani su novi čelnici šibenske Zanatske komore. Na Izbornoj skupštini glasovalo se između kandidata s liste Hrvatske seljačke stranke čiji je nositelj bio voštar Vladimir Kulić i liste nezavisnih kandidata čiji je nositelj bio stolar Jakov Stegić.
Prije glasovanja došlo je do obračuna pristaša HSS- i nezavisnih zanatlija koji su smatrali da da je Zanatsko komora "staleška organizacija u kojoj nema mjesta za politiku".

Dan ranije održan je i sastanak pristaša HSS-a na kojeg je došlo više od 150 šibenskih zanatlija među kojima su bili predsjednik Udružena zanatlija brijač Tomo Berak, pročelnik Sekcije postolara Stjepan Scotti, pročelnik Sekcije bačvara Niko Kužina, pročelnik Sekcije brijača Marko Jušić, pročelnik Sekcije pekara Šime Zenić, pročelnik Sekcije mesara Jere Grubišić, pročelnik Sekcije krojača Mate Goreta, pročelnik Sekcije građevinara Jere Matačić i pročelnik Sekcije kovača Jere Bukić. Zaključeno je da svi moraju glasati za kandidata HSS-a za predsjednika Zanatske komore.

Tako je i bilo, izabran je Vladmir Kulić.
 

Iz kategorije: Vijesti