Datum objave: 11. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Tučnjava u plesnoj školi Mattiazzi i pripreme za turističku sezonu 1942.

Diana Ferić
Diana Ferić

Turistički čelnici sjeverne Dalmacije 11. veljače 1941. godine sastali su se u grand hotelu "Krka" kako bi se zajednički što bolje pripremili za turističku sezonu 1942. godine. Na okupu su se našli turistički uglednici Šibenika, Benkovca, Vodica, Biograda na moru, Nina, Silbe, Prekog, Zemunika i Nina, a najvažnija zadaća za 1942. godinu bila im je elektrifikacija sjeverne Dalmacije i osvjetljavanje turističkih mjesta strujom iz hidrocentrale na Skradinskom buku. Da bi se djelovalo što uspješnije osnovana je Zadruga općina za eliktrifikaciju sjeverne Dalmacije, a za tiskanje novih promidžbenih materijala izdvojeno je 90 000 dinara

Nejasno je na koje su turiste mislili turistički dužnosnici sjeverne Dalmacije u veljači 1941. godine jer je vojska nacističke Njemačke još 1939. godine okupirala Poljsku, a 1940. godine Dansku, Norvešku, Nizozemsku, Belgiju i Francusku. Hitler je počeo napadati Veliku Britaniju, a već je bilo izvjesno da se sprema i za napad na Kraljevinu Jugoslaviju.

Istoga dana kada je održan sastanak u grand hotelu "Krka" Britanci su bombardirali talijanski grad Genovu i tvornicu topova Ansaldo, istu onu koja je proizvela topove s otoka Žirja koji su 1991. godine sudjelovali u bitci za Šibenik.

Nisu mirnodopske pripreme za ljeto 1942. godine bile u jeku samo u Šibeniku. Za doček turista pripremali su se i žitelji otoka Kaprija. U njihovom je mjestu 11. veljače 1940. godine svečano predan na uporabu i blagoslovljen novi pristan dug 30 i širok 4 metra "kadar prihvatiti veće putničke i turističke parobrode". Kaprije ne pamti takvu feštu na kojoj su "skoro pa do zore pucale prangije, orilo veselje, igralo kolo, a jelo i pilo do sutradan".

Na današnji dan 1941. godine šibensko Udruženje prijatelja Velike Britanije i Amerike otvorilo je školu engleskog jezika, a vijest dana bila je nezapamćena tučnjava u plesnoj školi šibenskog plesača, glumca, mađioničara i izumitelja Karla Mattiazzija (Dragutina odnosno Carla Mattiazzija). U njegovoj su se školi zbog jedne djevojke tako žestoko dograbila četvorica mladića "da je gospodin Mattiazzi morao mašiti se pištolja i pucati hice u strop da preplaši izgrednike i spasi njih same od sebe i nesretnu djevojku od njih."

11. veljače 1940. godine u kinu "Tesla" prikazivan je film "Konvoj" "NAJUZBUDLJIVIJI I NAJNAPETIJI FILM SADAŠNJOSTI - DO SADA NESNIMLJENI FILM - POJAM NOVOVJEKOKOG RATA - SPAS I OSLOBOĐENJE HILJADA KOJI GA ČEKAJU - EPOPEJA HRABROSTI I VITEŠTVA"

NA DANAŠNJI DAN 11. veljače 1920. godine Talijani pljačkaju po Šibeniku magarce, mazge, konje i automobile, a Šibenčanima prijete topovima koje su postavili kod kapele sv. Križa na Baldekinu.

NA DANAŠNJI DAN: 11. veljače 1922. - Frane Alfier koji se na rodni otok Zlarin vratio iz Amerike, objavio je oglas kojim nudi svoju stručnu gradnju svih vrsta brodova od cementa i armiranog betona.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3