Datum objave: 09. Veljača 2018

Goran Jandroković u Šibeniku: Obitelji u Hrvatskoj moraju imati četvero i više djece

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečani skupom koji je večeras, 9. veljače održan u dupkom punom šibenskom kazalištu proslavljena je 28. godišnjica osnivanja HDZ –a na šibenskom području. Iako je bio najavljen premijer Andrej Plenković nije došao, ali je na skupu, kao njegov izaslanik, uz brojne druge uzvanike bio Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora. Najprije je govorio domaćini, gradonačelnik Šibenika i predsjednik šibenskog HDZ –a Željko Burić, koji je kao i inače. nabrajao ono bitno što je njihova vlast napravila na lokalnoj razini,a onda je, što prijašnjih godina nije bio slučaj priliku da govori dobio i Božo Erlić, jedan od osnivača HDZ –a u Šibeniku koji je podsjetio, nas neke, kakao je kazao, crtice iz vremena osnivanja HDZ –a i ta, ipak olovna vremena i zaradio je najjači pljesak. Potom je za govornicu izašao šibensko – kninski župan Goran Pauk koji je u kratkim crtama spomenuo najaktualnije stvari koje se događaju u Županiji, ali je podsjetio i na dr. Franju Tuđmana, potom je za govornicu izašla EU parlamentarka, Šibenčanka Ivana Maletić koja je, jednostavnim jezikom, kako to uobičajeno radi povezala EU i nacionalnu politiku s potrebama i interesima malog čovjeka na lokalnoj razini. Nakon nje govorio je Nediljko Dujić, predsjednik ŽO HDZ –a Šibensko – kninske županije koji je isključivo apelirao da se da prilika mladima i na kraju se skupu obratio Goran Jandorković koji se dotakao svih aktualnih pitanja – od gospodarstva i demografije do Agrokora. Hrvata u B i H te odnosa sa Slovenijom i Srbijom, ali i hrvatske političke scene. Emocionalni naboj publika je pokazala tek na kraju, ustajući se i pjevajući „Bože čuvaj Hrvatsku“ dok su prethodne domoljubne pjesme koje je izvela klapa Bonaca prihvaćene prilično mlako.

Od zanimljivosti je za istaknuti da su neki članovi HDZ-a, izlazeći nakon skupa iz Kazališta komentirali kako je u prvim redovima sjedio Stevo Žeželj, vijećnik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije s Nezavisne liste Stipe Petrine (NLSP) kojeg su mediji prozivali da je bio pripadnik vojske takozvane RSK što je on dematirao te da je Domovinski rat nazvao građanskim ratom.

 

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je da „ponovno živimo u gradu u kojem teretni brod vezan u luci nije rijetkost“ u kojem je proizvodnja ponovno preuzela primat, ali više od 90 posto u poduzetništvu sudjeluju male i srednje tvrtke. „Šibenik je desetljećima bio na koljenima i nije znao prepoznati sebe danas s ponosom možemo reći da smo iz Šibenika. Druga odrednica našeg razvoja turizma,a treća je visoko školstvo“, istaknuo je Burić dodavši da je Šibenik povukao ogromna sredstva iz EU fondova. U svom govoru je, to je diskretno dotakao i aktualni problem odlaska glavnih ljudi iz do sada glavnog odjela – odjela za gospodarstvo i EU fondove kazavši da grad ne čine pojedinci već da je to uigrani mehanizam poput švicarskog sata u kojem za to što pokazuje točno vrijeme zaslugu ima „niz malih zupčanika“.

 

 

Božo Erlić je u svom emotivnom, istina malo podužem govoru, podsjetio kako je 1990. godine osnovan HDZ u Šibeniku, počevši od njih sedmero koji su se okupili u kući Ante Tonča Šprljana u Vodicama i dogovorili da će se najprije osnovati organizacija u Šibeniku a imenom i prezimenom je nabrojao 21 čovjeka koji je u tomu sudjelovao, ogradivši se da nisu samo oni bili osnivači, već, kako je kazao i svi oni koji su utemeljili temeljne ogranke, ali i svi oni koji su se te godine učlanili u HDZ –a,a na šibenskom, drniškom i kninskom području bilo ih je oko 5 000. Izložili su se velikoj opasnosti jer na vlasti su još bili komunisti i uredovala je tadašnja milicija.

 

Ivana Maletić je pohvalila aktualnu hrvatsku vladu zbog dobrih ekonomskih pokazatelja, ali je istaknula i da oni trebaju provjeru na terenu te da je jako važno da efekte toga osjete građani, svaki čovjek pojedinačno. Istaknula je kako su socio- ekonomske nejednakosti u društvu bile nedavno tema zasjedanja EU parlamenta i da je poslana upravo takva poruka, da se dobri rezultatu u ekonomiji moraju osjetiti i na rastu plaća svakog građanina.

Nediljko Dujić je svoj govor od prve do zadnje rečenice sumjerio na mlade. „Dajmo priliku današnjim golobradim mladićima da grade Hrvatsku kao što smo početkom devedestih godina prošlog stoljeća priliku dali golobradim mladićima da brane i stvaraju Hrvatsku. „Stvorili smo Hrvatsku, ali jesmo li sa svim zadovoljni. danas je glavna tema ne kako vratiti mlade na selo, čime smo se bavili prije nego kako mlade zadržati ili vratiti u Hrvatsku. Ako ovdje ne ostanu naše kćeri i sinovi neće tko imati tepati „Lijepoj našoj“, istaknuo je Dujić.

 

Goran Jandoković je ustvrdio kako je HDZ jedina ozbiljna politička opcija u Hrvatskoj. „ Naši konkurenti na ljevici prolaze kroz teško razdoblje i nisu ti koji mogu preuzeti odgovornost,a druga politička opcija je antisustavna i teško se na njih može ozbiljno računati. Odgovornost je na nama i zato moramo biti svjesni da nam je potrebno zajedništvo pa i praštanje u našim redovima. Moramo biti razboriti kada je riječ o potezima Vlade i onda kada se s njima do kraja ne slažemo“, kazao je Jandroković vjerojatno aludirajući na nedavne poteze Darka Milinovića koji je sjedio u prvom redu, uz glavne uzvanike i domaćine.

Jandroković je govorio i o rastu BDP, o tomu kako nikad do sada nije zabilježen u Hrvatskoj veći suficit, kako je porastao kreditni rejting Hrvatske kao i minimalne i prosječne plaće,a posebno je naglasio kako je za napredak nužna politička stabilnost.

„Imamo koaliciju koja je svjetonazorski heterogena, ali funkcionira dobro jer mi uvažavamo njih, a oni nas. Mi smo konzervativna stranka kojoj je temelj obitelj i tradicija i tu nećemo popustiti. MOST je bio nepouzdan i pokazalo se da im je jedini cilj bio rastočiti HDZ. Vrlo nam je bitna demografija jer bez povećanja nataliteta sve je uzaludno tako da naše obitelji moraju imati ne troje nego četvero, petero pa i više djece“, bio je izričit Androković.

 

U vezi s Agrokorom je kazao:“ To je za nas bio veliki izazov. Jedna je stvar ono što jer bilo u početku kada smo se suočili s krizom i kada je bilo nužno donijeti Lex Agrokor da spasimo naše gospodarstvo. Druga je razina ova operativna. Pojavile su se neke informacije i rekli smo što o njima mislimo, a ne mislimo dobro. Zatražili smo analizu i nadam s eda će rezultati biti pozitivni, a ako ne budu onda će oni koji su krivi morati odgovarati jer nećemo dozvoliti da to dovede u pitanje naše ciljeve i da to ugrozi projekt u kojeg smo puno uložili“, istaknuo je.

Kratko se osvrnuo i na odnose sa Slovenijom i Srbijom kazavši da Hrvatska zna što se događalo u povijesti hrvatsko – srpskih odnosa i da neće dopustiti da joj o tomu bilo tko pametuje, a da su spremni razgovarati samo o aktualnoj i budućoj suradnji.
  

Iz kategorije: Vijesti