Datum objave: 09. Veljača 2018

Grad Šibenik pred bankrotom, Tonči Restović i SDP traže hitnu sjednicu Gradskog vijeća

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP – izrazio je na današnjoj press konferenciji zabrinutost zbog izjave Matije Bumbaka,pročelnika za gospodarstvo i EU fondove Grada Šibenika da je proračun Grada Šibenika prenapuhan i da je Grad pred bankrotom te je, kako je naglasio, zamolio gradonačelnika da se obrati javnosti s jasnim podatcima, o stanju u proračunu, kratkoročnim i dugoročnim obvezama i planom kako će ih se podmirivati. Traži hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća, a gradske tvrtke upozorava da im slučajno „ne bi palo na pamet da rupe u proračunu zatvaraju novim nametima poput onog koji je nedavno stigao iz Gradske čistoće“.

 

„Nije prvi put da se spominje mogući bankrot Grada Šibenika. Na to već dugo upozorava naš vijećnik Joško Šupe, ali kad on izađe za govornicu s relevantnim podatcima, onda je jedina reakcija što mu se netko iz redova vladajućih podsmjehuje. Nemam uvid u stanje u gradskom proračunu, ali mislim da pročelnik ureda za gospodarstvo koji to ima govori istinu u ja mu vjerujem“, naglasio je Restović.


Naime, obrazlažući razloge zbog kojim on i dvoje njegovih najbližih suradnika Ivana Rupić i Krešimir Kovač odlaze iz gradske uprave Bumbak je jednom portalu kazao uz ostalo da su razmišljali na sljedeći način: „Ili ćemo napraviti snažni zaokret u gospodarstvu, pravu bombu za Šibenik, ili propustiti priliku da se trgnemo i biti prisiljeni životariti oslanjajući se na ionako napumpani gradski proračun, uz milijunske dugove koji grad mogu dovesti do bankrota. Idemo napraviti nešto veliko ili nas neće biti“.


Logično je da je Bumbak za takvo stanje u proračunu znao i prije,a o njemu je progovorio tek sada, kada se razišao s gradonačelnikom Burićem. Restović to nije htio komentirati.

„Ne želim ulaziti u kadrovsku politiku vladajuće stranke, ali me brine izjava da je proračun prenapuhan i da je Grad pred bankrotom. Nemam namjeru ni hvaliti ni kuditi Bumbakov odjel koji je sam gradonačelnik zvao svojim „super odjelom“, ali vjerujem njegovim izjavama o teškom stanju u gradskim financijama“, izjavio je Restović


Dodao je i da SDP očekuje da će kada na sljedećim izborima dođe na vlast ponovno morati spašavati proračun kao što je to radila koalicijska vlast na čelu s Antom Županovićem. „Poznato je da smo od Nede Klarić naslijedili manjak u proračunu od oko 37 milijuna kuna i da smo to uspjeli pokriti tako da ne mislim da će biti drukčije i ovog puta, ali moram iznijeti svoju zabrinutost jer ne vidim načine na koje će gradska vlast pokriti te dubioze na koje SDP odavno upozorava“, zaključio je Restović.
 

Iz kategorije: Vijesti