Datum objave: 02. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Mandalina dobila struju, a Šibenik Gavrilović salamu

Diana Ferić
Diana Ferić

Iako je Šibenik dobio struju 1895. godine, ona je do Mandaline "putovala" čak 33 godine i na taj poluotok stigla 2. veljače 1928. godine.

Žitelji Mandaline tražili su priključenje svog sela na šibensku električnu mrežu još od prvih godina 20. stoljeća, ali općinske vlasti nikako nisu ispunjavale njihovu želju iako su iz godine u godinu, a posebice uoči svakih izbora obećavali da će Mandialinu spojiri na "šibensku struju".

Vijest da struja ipak stiže u Mandalini 1928. godine nije primljena s nekim osobitim veseljem, a nije bilo ni slavlja. Mandalinjanima je valjda bilo već dosta gledanja iz mraka na "betlehemski osvijetljeni Šibenik".

Toga dana u kinu je prikazivan američki film "Grof Monte Cristo" (na plakatima je pisalo: GROF MONTEKRISTO), a u Mosorskom Docu kod Splita žandari Pavo Ljubičić i Todor Šakić, otkrili su i uhitili provalnika koji je opljačkao Crkvu Gospe  van Grada u Šibeniku. Lopov je predao sve zlatne i srebrne predmete koje je ukrao provalivši bočna crkvena vrata, a žandarima je odao i trojicu svojih pomagača iz Šibenika.

Prvi se puta u Šibeniku oglasio neki trgovac iz Splita koji je nudio nareske od šunke te krakovske, šunkove, exstra wursta, pariške, ljetne, milanske i Gavrilović slame u trgovini na Voćnom trgu. Oglasio se samo jednom pa se ne zna je li mu posao propao ili je tako dobro išao da se više nije morao oglašavati.
Vijest je zanimljiva i zbog toga što se se u Šibeniku pojavile Gavrilovićeve salama s prepoznatljivim zaštitnik znakom - likom djevojčice Jelice Laktić u šestinskoj narodnoj nošnji na ambalaži. Znak je grafički oblikovao Jelicin bratić, slavni crtača stripova Andrije Maurovića.
 

Iz kategorije: Vijesti