Datum objave: 01. Veljača 2018

KRIMINAL: Za osobnu dobit i korist TLM-a uskratili državi 10 000 000 kn PDV-a?

KRIMINAL: Za osobnu dobit i korist TLM-a uskratili državi 10 000 000 kn PDV-a?
Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog utaje 9,6 milijuna kuna poreza od kraja 2010. i sredine 2012. godine policija prijavila šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu muškarce stare 57 i 59 godina, prema svemu sudeći tadašnje odgovorne osobe u TLM-u.

Policija ih sumnjiči da su u vremenu od 9. rujna 2010. do 20. lipnja 2012. godine, kao osobe zadužene za postupak unutarnje proizvodnje u toj firmi, uskratili uplatu 9.659.103,41 kuna na ime PDV-a i tako oštetili državni proračun.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su sirovine uvezene iz inozemstva koristili su u tehnološkom procesu proizvodnje prije nego što je ta roba ocarinjena. Uvezena roba nije se smjela koristiti prije obračunavanja PDV-a i trebala je ostati u skladištu, kao predmet carinskog postupka, ali njih dvojica su je svejedno koristili u tehnološkom procesu proizvodnje, priopćeno je danas iz Policijske uprave šibensko-kninske.

'Prilikom uvoza sirovina za dioničko društvo sa sjedištem u Šibeniku korišten je 'carinski postupak unutarnje proizvodnje u sustavu odgode', uz koji postupak se ne obračunava i ne plaća PDV. Međutim osumnjičeni takav postupak nisu provodili sukladno odredbama Carinskog zakona i Uredbe za provedbu Carinskog zakona, jer su robu koja je bila predmetom carinskog postupka, koristili u tehnološkom procesu proizvodnje, prije nego je roba ocarinjena', objašnjavaju u priopćenju.

Kriminalisti sumnjiče dvojicu rukovoditelja TLM-a da su to radili ciljano i s predumišljajem, kako bi izbjegli plaćanje PDV-a i to u korist poduzeća. Ima li indicija da su se i osobno na taj način okoristili, u policiji nam jutros nisu mogli reći.
Policija je na tom slučaju surađivala s Ministarstvom financija RH, Carinskom upravom, Područnim carinskim uredom Split i Općinskim državnim odvjetništvom.

 

Iz kategorije: Vijesti