Datum objave: 30. Siječanj 2018

NA DANAŠNJI DAN: Kazališna gostiona nudi odojka i tuku s ražnja po sniženim cijenama

Diana Ferić
Diana Ferić

Odojka i tuku s ražnja nudio je 1928. godine šibenski Kazališni restoran, a uz to i sobu za odmor nakon objeda.

U šibenskim ugostiteljskim analima nije bilo moguće naći gdje je bila i tko je bio vlasnik Kazališne gostione. Jedini trag koji vodi do nje su dva sitna, ali zanimljiva novinska oglasa koji svjedoče o njenom postojanju i zanimljivoj gastronomskoj ponudi.

Prema oglasu objavljenom na današnji dan 30. siječnja 1928. godine Kazališna je gostiona svojim gostima nudila vrućeg odojka i tuku s ražnja. Osim crnog vina poznatog pod nazivom Šibenski specijal, gosti su mogli računati i s udobno namještenom sobom za odmor nakon objeda.

Očekivalo bi se da je Kazališna gostiona s takvom ponudom odlično poslovala, međutim čini se da nije bilo tako jer je sočne komade pečene prasetine i tuke nudila po "posebno povoljnim cijenama".

30. siječnja 1928. godine, bio je ponedjeljak, a toga dana Šibenčani su prvi puta mogli kupiti novo učinkovito sredstvo za "olakšanje od hunjavice, pretjeranog lučenja sline iz nosa, glavobolje i teške mučnosti" koje se prodavalo pod imenom "Forman".

U kinu se prikazivao film "Krađa u hotelu Imperijal", a u Šibeniku nitko nije dobio ni jedan zgoditak na "Novinarskoj lutriji" koju je organiziralo Jugoslavensko Novinarsko Udruženje na kojoj utješne nagrade bile godišnja pretplata na sve dnevne novine u Kraljevini Jugoslaviji, godišnja pretplata na sve ilustrirane listove i revije u Kraljevini Jugoslaviji, veliki komplet narodnih vezova, umjetničke slike, kompleti knjiga te radio prijemnik.

Glavne nagrade bile su automobil i tri tjedna u banjskom lječilištu po izboru. Uz glavnu nagradu dobivala se i "monumentalna monografija Jugoslavenskog Novinarskog Udruženja".
Šibenčani su se čudili pa i negodovali što baš ni jedna od nekoliko tisuća nagrada nje dopala nikoga iz Šibenika.

Policija 30. siječnja 1928. godine nije imala puno posla u Šibeniku, ali je uredovala na Srimi gdje su "tat Cvitan i drug mu Martinović" Miji Šimatu iz Srime iz vinograda ukrali 300 navrnutih loza i prodali ih na pazaru u Šibeniku.

Šibenčanke su o tome mogle razgovarati u novom frizerskom salonu koji je nudio "prvovrsnu izradbu trajne ondulacije i davao u najam perike za karnevale i plesove".

 

 

Iz kategorije: Vijesti