Datum objave: 18. Siječanj 2018

Radnici Luke Šibenik traže veće plaće u novom kolektivnom ugovoru

Diana Ferić
Diana Ferić

Sindikalni predstavnici šibenske tvrtke Luka Šibenik okupili su se danas ispred zgrade gradske uprave u Šibeniku, zajedno s pravnim povjerenikom Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar Vedran Uranija kako bi javnost upoznali da traže povećanje plaća što će tražiti u novom kolektivnom ugovoru , a stari  ističe u travnju ove godine. Priznali su da su plaće u Luci Šibenik redovite, ali oni traže da se one povećaju. „ Primamo informacija da je prosječna plaća radnika 5.600 kuna, ali naša je ispod toga. Ne znam na koga se ta cifra odnosi, je li to bruto ili neto, a konkretnije ćemo razgovarati s upravom da nam obrazlože zašto se izašlo u javnost s tom cifrom.

„Naša plaća ovisi o poslovanju firme, odnosno o tonaži koja prođe šibenskom teretnom lukom.kada nemamo posla plaće su nam od 3.200 do 4.200, a 5.500 do 6.000 kuna kada je sezona i imamo prekovremene sate“, kazao je predsjednik Sindikata zaposlenika Luke Šibenik Elvis Alat.
Zbog nezadovoljstva radom sindikata SLAP u šibenskoj Luci lani su osnovali Sindikat zaposlenika Luke Šibenik, pri Sindikatu lučkih radnika Hrvatske (SLRH) koji djeluje u sklopu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Novi sindikat ima tridesetak članova i ističu kako su najbrojniji sindikat radnika u tvrtci.
Vedran Uranija, pravni povjerenik zadarskog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pod kojim novi Sindikat zaposlenik Luke Šibenik djeluje, istaknuo je kako SSSH šest mjeseci provodi intenzivnu kampanju za veće plaće i bolji status radnika u svim tvrtkama u kojima djeluje. Naglasio je da je uprava Luke Šibenik bila korektna u dosadašnjim sastancima i da je cilj kroz izmjene i dopune kolektivnog ugovora, povećati osnovicu i materijalna prava naknade, otpremnine, regres te osigurati trošak prijevoza za sve, a sve s ciljem sklapanja novog kolektivnog ugovora.

Ovaj istup u javnosti koincidirao je s inofrmacijama da  Ini Petrokemija Kutina, koja je glavni partner šibenske Luke prijeti obustava proizvodnje zbog problema  s isporukom plina.
 

Iz kategorije: Vijesti