Datum objave: 29. Prosinac 2017

Građani ocijenili:Ulazak Impola u TLM i UNESCO -va zaštita tvrđave svetog Nikole obilježili 2017.

Diana Ferić
Diana Ferić


Pokušali smo on line, prema objavljenim vijestima i reportažama doći do toga koji su bili najvažniji događaji u Šibeniku i Županiji u 2017., ali to je bila nemoguća misija pa smo se ipak odlučili za anketu s građanima na ulicama Šibenik i on line anketu. Ukupno smo obradili 160 ispitanika, a rezultati su sljedeći:

 

Više od 80 posto anketiranih odgovorilo je da je u 2017. godinu u Šibeniku u pozitivnom smislu obilježio ulazak IMPOL –a u TLM čime je ta tvornica spašena, raste proizvodnja i zapošljavaju se novi radnici. Odgovori će možda razočarati čelne ljude Grada Šibenika, pogotovu gradonačelnika Željka Burića koji se u svojim izjavama uglavnom pozivao na to da Šibenik postaje grad zelenih industrija i novih tehnologija. To se u odgovorima građana gotovo uopće ne spominje, jedva kod 6 posto anketiranih. Na drugom mjestu po značaju istaknuto je uvrštavanje tvrđave svetog Nikole u svjetsku baštinu pod zaštitom UNESCO –a za što je glasalo čak 78,9 posto ispitanika. na trećem mjestu je šibenski turistički uzlet i razvoj kulturnog turizma, ponajprije zahvaljujući valorizaciji tvrđave svetog Mihovila i tvrđave Barone.

 

 

Ništa drugo što se događalo u Šibeniku i na širem šibenskom području nije dojmilo Šibenčane, barem ne one koji su ispunili našu anketu osim još Večeri šansone koje su ove godine svoj 20 rođendan obilježile i u Vatroslavu Lisinskom. Od komunalnih tema ispitanici su izdvojili uređenje plažena Brodarici te izgradnju prometnog čvora Meterize, a od investicija gradnju hotela na prostoru bivše Revije.
Veći dio građana nema dojam da se Šibenik gospodarski razvija niti da, kako je nedavno kazao gradonačelnik Burić, ima povoljan omjer zaposlenih i umirovljenika od 1,3 : 1.
Među negativne trendove koji su prisutni njih 71 posto označilo je takozvano uhljebljivanje i protežiranje kod zapošljavanja stranačke pripadnosti umjesto sposobnosti i stručnosti
Ono što je obilježilo ovu 2017. godinu su i lokalni izbori na kojima je HDZ odnio premoć i u Gradu Šibeniku i u Šibensko – kninskoj županiji, ali se po glasovanju u našoj anketi to ne bi zaključilo.
Jedno od anketnih pitanja bilo je i da anketirani ocijene deset političkih osoba u Županiji i Gradu, koji sudjeluju u obnašanju vlasti, prisutni su u političkom životu i nameću se u parlamentarnim borbama - Gorana Pauka, Željka Burića, Stipu Petrinu, Nediljka Dujića, Danijela Miletu, Iris Ukić Kotarac, Ivu Glavaša, Joška Šupu, Paška Rakića i Antona Dobru, a izabrali smo ih po broju izjava novinarima, istupa za govornicama predstavničkih tijela te angažiranim objavama na njihovim Facebook profilima. Evo kako su ih građani ocijenili:

 

 

Stipe Petrina 8,9
Iris Ukić Kotarac 7,2
Goran Pauk 6,9
Ivo Glavaš 4,3

Željko Burić 4,1
Danijel Mileta 4,0
Paško Rakić 4,0
Anton Dobra 3,7
Joško Šupe 3,6
Nediljo Duić 3,1


Kada je riječ o pozitivnim javnim osobama gotovo 93 posto ispitanika na prvo mjesto je stavilo Ivicu Tucka, izbornika hrvatske vaterpolske reprezentacije i najtrofejnijeg šibenskog sportaša, a oko 50 posto ispitanika je spomenulo košarkaše KK Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti