Datum objave: 08. Prosinac 2017

Hrvatska vlada zasjeda u Solarisu sa županima i predstavicima Udruge gradova

Diana Ferić
Diana Ferić

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastali su se u Šibeniku, u Solarisovoj kongresnoj dvorani, sa županima, gradonačelnicima i načelnicima. Razgovaraju o gospodarstvu, poljoprivredi, regionalnom razvoju te zakonima koji se odnose na fiskalnu decentralizaciju.

Ovo je treći susret s čelnicima lokalne samouprave, a oko godina dana od prvoga susreta koji se održao u Zagrebu. Drago mi je da smo u proteklih 12 mjeseci razvili duh partnerstva, povjerenja, suradnje i stalne komunikacije, kazao je Plenković.

Naveo je pozitivne ekonomske pokazatelje u Hrvatskoj - smanjenje javnoga duga i deficita, rast zaposlenosti i izvoza te poručio kako je potrebno više raditi na produktivnosti i strukturnim reformama.

Izašli smo iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, sada je ključno uhvatiti se s problemom makroekonomskih ravnoteža i stoga je 2018. godina, godina bez izbora i referenduma, godina u kojoj je važno da ostvarimo veliki napredak i s takvom optikom mislim da svi ulazimo u promišljanja koja su pred nama, poručio je.

Istaknuvši kako se Vlada i čelnici jedinica lokalne samouprave prate u mandatima s obzirom na to da su okončani izborni ciklusi, ustvrdio je kako im to otvara prostor da sve što je važno za Hrvatsku u višerazinskom upravljanju pokušaju rješavati na način kao što je to bilo proteklih godinu dana.

Moj je dojam da smo s projektom Slavonija dali ne samo politički okvir nego i sadržajan smjer zajedničke realizacije projekata za smanjivanje nejednakosti u Republici Hrvatskoj. Iza nas je i rebalans proračuna, kazao je i spomenuo da su riješena određena financijska pitanja u zdravstvu.

Suradnja sa sjevernim županijama će uskoro početi s realizacijom. Bez obzira na to što nam se čini da je sjeverozapad, na prvi pogled, jedan od najrazvijenijih krajeva Hrvatske, postoje određene teme koje zahtijevaju osobitu pozornost, istaknuo je među ostalim premijer Plenković.

Potom su se uvodno obratili i župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk te šibenski gradonačelnik Željko Burić.


Pauk je istaknuo kako je uloga županija u Hrvatskoj vrlo bitna i kako se to potvrdilo nakon što su županijske uprave preuzele na sebe poslove izdavanja građevinskih dozvola i dokumenata za legalizaciju objekata, procjena poreza na promet.... Raspolažemo s resursima, sa stručnjacima, ljudima koji su u kontaktu s ljudima na terenu. Koristeći njih izbjeći ćemo greške iz prošlosti. iz razdoblja 2014. – 2020. godina koje su nastojale zbog nedostatka komunikacije između regionalnih centara i središnje vlasti. Prvi put imamo priliku utjecati na europsku kohezijsku politiku i želja nam je da nas kao ljude s terena uključite u Nužna nam je koherentna europska politika regionalnog razvoja i učinkovitija raspodjela europskih sredstava Cilj nam je i fiskalna i funkcionalna decentralizacija. Nadam se da će te nam dati šansu da kroz sudjelovanje u programiranju operativnih programa povećamo kvalitetu života svih naših građana.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je istaknuo kako su turizam, gospodarstvo i visoko školstvo tri temeljna pravca razvoja Šibenika. Podsjetio je na to da je Šibenik prije Domovinskog rata bio industrijski grad okružen vojarnama,a danas je doživio turistički preporod uz to što se razvija i industrija, kako je kazao na Poduzetničkoj zoni Podi u TLM ulaskom IMPOL –a. Istaknuo je i kako je u razvoju visokog školstva cilj vlastito sveučilište.


Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstavila je aktivnosti Ministarstva na jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača, poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima te povratu sredstava iz Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013./2014. godinu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zatim će predstaviti aktivnosti u području poljoprivrede, od mjera ruralnog razvoja, mjera iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, preko izgradnje ribarskih luka, do reformskih zakona u poljoprivredi. Župan Pauk govorit će o inicijativi snažnijeg uključivanja županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine.

Iz kategorije: Vijesti