Datum objave: 07. Prosinac 2017

Božićne čarolije, šibensko ratno dijete, proslavile 25. rođendan otvaranjem izložbe u Gradskoj knjižnici

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik se može podičiti da ima najstariju i k tomu još neprekinutu božićno – novogodišnji manifestaciju „Božićne čarolije“ koje slave ove godine 25. rođendan, a što se sve na njima događalo u tom razdoblju može se vidjeti na izložbi koja je otvorena večeras u Gradskoj knjižnici. Tu su manifestaciju u jeku rata u Šibeniku , 1993. godine pokrenuli Željko Koloper Keke, koji njezin dobri duh i organizator do danas i Željko Petreš. Oni su preko Leon Trade-a počeli organizirati tu manifestaciju, a guru im je bio poznati šibenski kulturnjak Pavle Roca. Njih trojica su večeras prerezali i rođendansku tortu „Čarolija“.

„Nije nam bilo lako organizirati tu prvu priredbu na Meduliću jer bilo je to ratno vrijeme. Bili smo opterećeni s tim što, ako bude napada, ako se nešto dogodi, a tješilo nas je to što s Medulića postoji čak devet izlaza“, kazao je na otvaranju izložbe Pavle Roca.

O tomu koliko su „Božićne čarolije“ stare najbolje je večeras posvjedočilo to što je na otvaranju izložbe bila Maja koje je kao djevojčica bila na prvom plakatu te manifestacije, a danas je odrasla žena.

. Uz šibensku djecu tih ratnih godina na „Božićnim čarolijama“ nastupale su tadašnje estradne zvijezde Dino Dvornik, Ivo Amulić, Maja Blagdan, Gibonni.,a poznate zvijezde nisu izostale ni kasnije - Lana Jurčević, Žak Houdek, Maju Šuput, Luka Nižetić, Minea, Alen Slavica, Feminnem, Radojka Šverko, Matija Dedić, Goran Karan, Ćubi, Magazin, Antoniju Šola...,a kao voditeljica uz domaće snage u goste je dolazila i Antonija Blaće


Šibenik je, zahvaljujući toj kreativnoj ekipi, prvi u Hrvatskoj imao Dječje Nove godine na kojima bi nastupili svi koji su nastupali prethodnih dana u programima "Čarolija" uz neku od najpoznatijih hrvatskih zvijezda s prigodnim repertoarom.
„No vremena su se mijenjala, a tako i „Božićne čarolije. Osluškujući reakcije sugrađana shvatili smo da je potrebno s programima otići i do Zablaća, Ražina, Dubrave, Meteriza, Zatona, Rasline, Šubićevca i ostalih četvrti i prigradskih naselja.
Iz tog razloga uz događanja koja radimo u gradskim ustanovama i sakralnim objektima od 2014. počeli smo organizirati veliku priredbu u sportskoj dvorani Meterize, priredbe u OŠ Ražine, OŠ Vidici, dok s Božićnim autobusom u društvu Djeda Božićnjaka i glazbenika obilazimo prigradske mjesne odbore.Svake godine tradicionalno s moto klubom Galeb obiđemo i Centar Šubićevac s prigodnim darovima“, kazao je Željko Koloper Keke.

U međuvremenu grad je pokrenuo u đardinu popularnu i zaživjelu Adventuru pa se „Božićne čarolije“ sada više okreću programima u kulturnim ustanovama i crkvama i disperziranim programima za djecu i odrasle koje organiziraju u prigradskim naseljima.
 

Iz kategorije: Vijesti