Datum objave: 11. Studeni 2017

Na Međunarodni dan šećerne bolesti preventivne akcije diljem Županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Svjetski dan šećerne bolesti se 14. studenog obilježava devetu godinu zaredom sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. U suradnji Društva dijabetičara Šibensko-kninske županije, županijske organizacije Crvenog križa, Medicinske škole Šibenik i Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, mjerit će razinu glukoze u krvi, vrijednost tlaka, opseg struka i određivati indeks tjelesne mase i to na šest lokacija; ispred šibenskog kazališta, u Dalmare centru, na obali Ive Juričeva Cote u Vodicama, u prostorijama Crvenog križa u Drnišu, u prostorijama kninskog TZ-a te u prostorijama Općine Primošten. Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost.

 

Šećerna bolest je u Šibensko – kninskoj županiji među najčešćim uzrocima smrti. U posljednjih 10 godina prosječno godišnje s dijagnozom dijabetes ji umire tridesetak osoba, podjednako oba spola. U Šibensko-kninskoj županiji je registrirano oko 4500 tisuća oboljelih od dijabetesa, a procjenjuje da ih je još barem 3 000 neregistriranih.

 

 

Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet milijuna ljudi, a 40 posto oboljelih niti ne zna da ima šećernu bolest, upozorava Hrvatski savez dijabetičkih udruga u povodu Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, 14. studenoga, koji je ove godine posvećen prevenciji i liječenju žena.
Da je riječ o bolesti koja poprima razmjere epidemije, pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije da će u razdoblju od 2015. do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa u svijetu sa 415 milijuna porasti na 642 milijuna.

 

Među oboljelima je 199 milijuna žena, s projekcijom da će se do 2040. godine ukupan broj oboljelih žena povećati na 313 milijuna, objavio je Hrvatski savez dijabetičkih udruga uoči Svjetskog dana koji će se obilježiti u 160 zemalja svijeta.
U Hrvatskoj je do 2016. registrirano 284.185 osoba sa šećernom bolesti.
 

Iz kategorije: Vijesti