Datum objave: 17. Listopad 2017

MUP o deložaciji "najpoznatijeg" policajca u zajednici:Teskera mora iz stana

Diana Ferić
Diana Ferić

Odgođena je za danas predviđena deložacija obitelji poznatog šibenskog policajca u zajednici Jure Teskere iz stana u Šibeniku koji je dobio na čuvanje dok mu se ne obnovi kuća u Kijevu. Iz PU šibensko-kninske uputili su danas priopćenje MUP-a u vezi današnje deložacije policajca Jure Teskere iz stana na Šubićevcu. Deložacija je odgođena, a o novom će terminu odlučiti sud. Navode kako mu je MUP 2. listopada 1991. godine dodijelio na čuvanje stan u Šibeniku dok mu se, kao prognaniku, ne obnovi kuća u Kijevu.

 

- Njegova kuća u Kijevu bila je predmet obnove te je dovršena 1996. godine. Člankom 14. Pravilnika o rješavanju stambenih potreba djelatnika MUP-a određeno je da ukoliko djelatnik koristi ili je koristio sam ili kao član obiteljskog domaćinstva sredstva obnove, ne može ostvariti pravo na stambeno zbrinjavanje. Slijedom toga nije postojao pravni osnov za njegovo daljnje korištenje stana - poručili su iz MUP-a i dodali da je pokrenut sudski postupak budući da je odbio dobrovoljno predati stan.

 

Postupak je završen 29. prosinca 2006. godine pravomoćnom presudom Općinskog suda u Šibeniku kojom je Juri Teskeri naloženo iseljavanje iz stana.

- Kako nije postupio po presudi, 28. studenog 2008. godine, pokrenut je ovršni sudski postupak koji je okončan donošenjem rješenja o ovrsi, a koje je potvrđeno i rješenjem Županijskog suda u Šibeniku od 23. ožujka 2009. godine. Budući da je policijski službenik uporno odbijao iseliti iz stana u Šibeniku i useliti u kuću u Kijevu, Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo je odgodu deložacije. Na temelju zamolbi Jure Teskere Ministarstvo unutarnjih poslova odgađalo je provedbu ovrhe radi prisilnog iseljenja te je između MUP-a i Teskere sklopljen Sporazum o korištenju predmetnog stana, s rokom najkasnije do 31. prosinca prošle godine - poručili su iz MUP-a te dodali da je Teskera i danas odbijao izaći iz stana pa je donesena odluka da se deložacija odgodi.

 

Za danas je bilo zakazano uredovanje za ispražnjene i predavanje nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, ali deložacija nije uspjela. Teskera je odbio izaći iz stana,a njegova supruga se zatvorila u spavaću sobu. On tvrdi da mu kuća u Kijevu nije obnovljena po zakonu i da je netko „zamračio“ novac za obnovu i traži dogovor.

„Zadatak je bio da Jure Teskera izađe iz stana i preda ga državi. No, Teskera ima svoja stajališta i uvjerenje i iskazao je da ne želi izaći iz stana. Sljedeći put će sud morati primijeniti prisilu uz asistenciju policije. To je u ovom slučaju dosta teško, jer znači da će kolega morati asistirati na deložaciji kolege. Nadam se da toga ipak neće doći, sud će dati rok da se pokušavaju dogovoriti s Teskerom ako za to postoji i malo šanse, budući da postoji pravomoćna i ovršna presuda kojom je utvrđeno da mu je kuća u Kijevu obnovljena, kaže sudska Grozdana Juričev Šprljan.
 

 

Iz kategorije: Vijesti