Datum objave: 17. Listopad 2017

Gospodarstvenici o "akciji Agrokor":Čemu predstava u Kulmerovim dvorima?

Diana Ferić
Diana Ferić

Poduzetnička zajednica s dosta opreza komentira uhićenja bivših menadžera Agrokora. Većina onih koje smo zvali pravdali su se kako zbog posla nisu stigli pratiti događanja. Drugi su tvrdili kako ih slučaj Agrokor uopće ne zanima. Oni voljni za razgovor uglavnom su zamjerili policiji pompu uz koju je privela osumnjičene, prenosimo s tportala.

Esad Čolaković, predsjednik menadžerske udruge Croma, izjavio je kako je policijska akcija ostavila mučan dojam.
'Vidjet ćemo kako će se slučaj Agrokor u konačnici rasplesti. Riječ je o korporativnom skandalu mamutskih razmjera, bez presedana u povijesti hrvatskog gospodarstva. Ima mnogo toga još nejasnog. Niti odvjetnici privedenih ne znaju koji je njihov status. Jesu li okrivljenici ili svjedoci…

Sve se to moglo napraviti na diskretniji i pristojniji način, a ovako smo svjedočili pravoj raciji. Imate elemente showa čiji režiseri mogu biti političari koji su na ovaj ili onaj način upleteni u čitav slučaj', rekao je Čolaković za tportal.
Podsjeća kako smo zadnjih desetljeća bili svjedoci sličnih spektakularnih uhićenja, ali bez konkretnih rezultata.

 

Tragikomično je to da protekne četiri ili pet godina do pokretanja postupka pred pravosuđem. Nekad postupci niti ne započnu. Čovjek osvane u crnoj kronici, dođe na ispitivanje u Uskok, provede neko vrijeme u pritvoru, a izostane optužnica', istaknuo je Čolaković.

 

Davor Majetić, direktor HUP-a, rekao je kako ne može komentirati uhićenja u ime udruge poslodavaca, no osobno smatra da način na koji se cijela priča odvija nije dobar za stabilnost Agrokora niti za postizanje nagodbe s vjerovnicima.
'Sva ova pompa i galama nije dobra za poslovanje firme. Proces ide dalje, ali mi se moramo baviti biznisom, a ne gledati vijesti i tko je uhićen. Svima trebaju mir i rješavanje situacije, ali i država mora odrađivati svoj posao', izjavio je Majetić.
Predsjednik uprave jedne velike firme koji je molio za anonimnost postavio je pitanje zbog čega naše pravosuđe voli raditi nepotrebne spektakle.

'Uvijek ista priča. Sjetite se slučaja Ive Sanadera ili Nadana Vidoševića. Gdje su pravomoćne presude? Svi su znali da Todorića nema u Kulmerovim dvorima i čemu onda sav taj cirkus? I sin mu se prijavio da je u Londonu. Ovako privode ljude koji će možda sutra biti oslobođeni, a glavnih aktera nema', izjavio je naš sugovornik.
vo Usmiani, direktor riječkog farmaceuta JGL-a, rekao je pak kako ne može komentirati pravosuđe i ništa vezano uz uhićenja, no kaže da se treba koncentrirati na Agrokor i njegovo poslovanje.

 

'Teško mi je ulaziti u pravni dio. Siguran sam da je za Agrokor najbolje rješenje dokapitalizacija svih sudionika u tom procesu, ponajprije banaka koje bi trebale spustiti kamate. Smjer dokapitalizacije mora biti jačanje Agrokora tako da imamo tvrtku koja bi i na burzi dokazala svoju vrijednost. Sve drugo je predmet pravosuđa, a za Agrokor i za Hrvatsku je važno da imamo zdrave tvrtke koje se može ojačati i internacionalizirati', izjavio je Usmiani.

 

Vlasniku DIV grupe Tomislavu Debeljaku slučaj Agrokor, požalio se, ubio je volju za svime.
'Kada pogledamo sve što se događa u Hrvatskoj, imamo ljude koji ne plate neki račun pa završe pod ovrhom ili u zatvoru. Imamo i ljude koji su Hrvatsku dosta opljačkali i oni su danas heroji. Meni kao Hrvatu koji puni proračun i zapošljava 3500 ljudi to ubije volju za svime.'

 

Vezano za samog Todorića, Debeljak misli da je on svojevrstan heroj jer je napravio nešto za Hrvatsku i to je križ koji nosi kao gospodarstvenik, kao i svi ostali koji rade i zapošljavaju, što je, kaže, užasno teško.
Njega sam upoznao prije nekoliko godina. Učinio mi se kao megaloman koji želi imati sve najbolje. Nije poanta imati najbolje, već biti najekonomičniji. Nadam se da će svi organi sada biti pošteni, a ne da će biti manipulirani medijima, politikom ili nekim trećim, poput Todorića', naglasio je Debeljak.

 

Što misle o uhićenju Agrokorovih menadžera, pitali smo još hotelijere Jaku Andabaka i Anđelka Leku, vlasnika Orbico grupe Branka Roglića, čelnika Končara Darinka Bagu i vlasnika Klinike Svjetlost Nikicu Gabrića. Ali oni su odbili bilo što komentirati, pravdajući se zauzetošću ili nezainteresiranošću za slučaj Agrokor…

 

Iz kategorije: Vijesti