Datum objave: 13. Listopad 2017

Zbog oslobađajuće presude Horvatinčiću javnost se obrušila na sutkinju Maju Šupe

Diana Ferić
Diana Ferić

Sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe danas je, zbog oslobađajuće nepravomoćne presude Tomislavu Horvatinčiću kojeg je oslobodila krivnje za ubojstvo dvoje talijanskih nautičara , bračnog para Salpietro, na koje je svojom jahtom naletio i usmrtio ih 2011.godine u blizini Primoštena našla se na udaru javnosti, a na njezin račun pljušte negativni komentari na društvenim mrežama.

Ovo su neki od komentara:

„Petak 13 sretan je za Tomu Horvatinčića, nesretan je samo za nas ostale“, jedna je od tisuće komentara koji su preplavili društvene mreže nakon što je objavljeno da je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe danas donijela nepravomoćnu presudu da Horvatinčić nije kriv za smrt bračnog para na koji je sa svojom jahtom naletio 2011. godine kod Primoštena. Uvažene su tvrdnje obrane da je doživio sinkopu, odnosno da je u trenutnu nesreće pao u nesvijest, a javnost je pala u nesvijest nakon izrečene presude.

Presudu koja je šokirala javnost na Facebooku je komentirala i šibenska gradska vijećnica Iris Ukić Kotarac, pravnica po struci.
'Babe što prodaju zelje na zidiću promptno se osuđuju i drakonski kažnjavaju a  drugi se izvlače uz opskurna objašnjenja'.
'Bog blagoslovija sinkopu' - Jesu li predstavnici optužbe bili slabi ili su odvjetnici okrivljenika bili jaki?
Pravilo 'in dubio pro reo' nije dokazno pravilo. Ono podrazumijeva da sud u kaznenom postupku odlučuje presudom na način koji je povoljniji za okrivljenika, ako se i nakon savjesne ocjene dokaza, pojedinačno i u vezi s ostalim dokazima (članak 351. stavak 2. ZKP-a) ne daju otkloniti dvojbe o postojanju odnosno nepostojanju nekih činjenica koje tvore obilježja kaznenog djela ili o kojima ovisi primjena neke druge odredbe kaznenog zakonodavstva, a ne sadrži mjerila prema kojima bi prvostupanjski sud bio dužan uzeti da su određene činjenice dokazane s određenim stupnjem izvjesnosti, a druge nisu.
S druge strane imamo tzv.'zavoreni krug indicija' kao primjerice u slučaju Paravinja, odnosno da provedeni dokazi i indicije predstavljaju tako čvrst i zatvoren krug utvrđenih činjenica da u svojoj ukupnosti opravdavaju zaključak da je okrivljenik počinio djelo koje mu se stavlja na teret', napisala je vijećnica Ukić Kotarac.
Ima toga još:
„Aj nek neko prođe kroz crveno, i ne ubije nikoga zbog toga, da vidimo kakvu će kaznu dobiti. Hrvatska na žalost, nije zemlja svih njenih građana, već samo odabrane političke i društvene kaste koja radi što joj se prohtije. Mi ostali smo tu samo da bi plaćali harače da bi kasta bila bogatija“ ili „Danas su dvije presude šokirale hrvatsku javnost, jedna je oslobađajuća Tomislavu Horvatinčiću, a druga je roditeljima male Nore Šitum čiji roditelji moraju platiti 200 tisuća kuna za troškove suđenja. Ovakvi slučajevi ne ulijevaju povjerenje u pravosuđe“, „Horvatinčića je čak i nakon četvero mrtvih ljudi iza njega pravosuđe još jednom oslobodilo i može se slobodno reći da je Tomislav Horvatinčić jedina osoba u Hrvatskoj s dozvolom za ubijanje!“ i tako redom.

Sutkinja šibenskog Općinskog suda našla se i pod povećalom medija:

Tportal  podsjeća na njezino nedavno obrušavanje na novinare i sukob s načelnikom Općine Primošten Stipom Petrinom. Tekst prenosimo u cijelosti:

Hrvatsko pravosuđe nije cirkus, a ovo suđenje nije sprdačina, kako se to prikazuje u medijima', poručila je prije samo nekoliko dana sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, koja je na petak trinaesti oslobodila Tomislava Horvatinčića optužbe za izazivanje pomorske nesreće i pogibiju dvoje talijanskih turista

'Nisam bijesna sutkinja, kako me se naziva po raznoraznim portalima, nisam korumpirana, ovaj sud nije korumpiran, svoj posao radim odgovorno i profesionalno', objašnjavala je dalje u svojoj višeminutnoj tiradi, obraćajući se novinarima prisutnima u sudnici.
Nije joj to prvi put: u veljači ove godine, na početku ponovljenog suđenja Horvatinčiću, također se obrušila na medije i požalila se da je izložena 'nezapamćenom linču'.

 

'Novinari su me proglasili najkorumpiranijom sutkinjom u državi, kroz medije me se optužuje da sam u ovom sudskom slučaju s nekim podijelila milijun eura. Mojom osobom bave se televizijske kuće i raznorazni portali te izmišljaju svašta o meni. S ovog sudskog postupka izvještavalo se neobjektivno i novinari se uglavnom nisu bavili pravnim činjenicama.
Sve to se događa jer vi novinari koji pratite ovo suđenje niste educirani i ne poznajete odredbe Zakona o kaznenom postupku. Novinari i medijske kuće nemaju pravo procjenjivati moje donesene sudske presude', poučavala je tada Šupe.

 

Upozorila je i da za svoj rad odgovara isključivo Županijskom sudu, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa, a kada ju je Hrvatsko novinarsko društvo u svom priopćenju upozorilo da bi tomu trebala dodati i javnost, ponovno je odgovorila iz sudnice:
'Napali su me tvrdeći da sam odgovorna narodu, a ja im poručujem da to nije točno: nisam odgovorna narodu. Provjerite tko bira suce i na koji način. Ostavite se moga imena i prezimena i komentiranja moga profesionalnog rada', kazala je vičući u smjeru novinara.
Na istom ročištu Šupe ih je ipak uspjela i zabaviti: za vrijeme obraćanja tužiteljice kazala je da ne čuje dobro i pozvala tehničara HRT-a da stavi mikrofon ispred tužiteljice, misleći da je on u funkciji razglasa. 'Čemu služi taj mikrofon ako se ništa bolje ne čuje?', čudila se, a kada joj je objašnjeno da se radi o televizijskoj opremi - što je bilo vidljivo po HRT-ovom logotipu - čuđenje nije prestalo.

 

'Pa zar moramo čekati Dnevnik na televiziji da bi se čulo što se govori u ovoj sudnici?'
Iza rada sutkinje s 27-godišnjim stažem stala je predsjednica Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković, koja je odbila zahtjev tužiteljice i odvjetnika talijanske obitelji za izuzećem Maje Šupe 'zbog pristranosti' Horvatinčiću. Zasmetalo im je to da u ponovljenom postupku nije dopustila prikazivanje skice koju je on sam nacrtao nakon sudara na moru, niti ispitivanje vještaka za pomorstvo Jurice Peše.

 

Veliku bitku s istom sutkinjom svojedobno je vodio načelnik Primoštena Stipe Petrina, koji je nju, šibenski sud i kompletno hrvatsko pravosuđe više puta proglašavao nekompetentnim i korumpiranim. Nakon što se na njegovom Facebooku pojavila tvrdnja da je Šupe nečasna i da će Tomislav Horvatinčić iz procesa izaći kao slobodan čovjek, ova ga je tužila. U roku od pet mjeseci Petrina je osuđen zbog povrede osobnosti i kažnjen s 50 tisuća kuna.

FOTO:Dnevnik.hr

 

Iz kategorije: Vijesti