Datum objave: 12. Listopad 2017

VOZAČI OPREZ! - Stižu kamare za nadzor brzine vozila vrijedne 300 000 kuna svaka!¨

Diana Ferić
Diana Ferić

Nadzorne kamare vrijedne 300 000 kuna svaka koje će biti smještene u kućišta koja koštaju dodatnih 45 000 kuna, a u stanju su mjeriti brzinu kretanja vozila i automatski prepoznavati registarske pločice, do kraja će godine biti postavljene u Šibeniku, Vodicama, Podorljaku, Pirtovac, Stupin Čeline, Dubravu, Bilo i Čeniće.


Na kritičnim mjestima MUP će postaviti čak 11 kućišta za kamere, a vozači neće moći znati je li kamera u njima ili nije. Takvih kućišta širom Hrvatske bit će postavljeno 60 (najviše u Zadarsko i Šibensko - kninskoj županiji, ukupno 23), a u njih će se prema određenom rasporedu postavljati neka od 21 supermodernih i (super) skupih kamera.
Hrvatska prometna policija sada će raspolagati s 48 fiksnih kamera koje će prema potrebi biti postavljane u neko od ukupno 118 kućišta.


Kamere su dio Projektnog zadatka unapređenja rada i modernizacije prometne policije Ministarstva unutarnjih poslova, u koji će biti uloženo gotovo osam milijuna kuna.


Osim novih stacionarnih visoko sofisticiranih kamera MUP za prometnu policiju nabavlja i 26 novih presretača te još 20 naprednih ručnih uređaja za mjerenje brzine i 10 radara za snimanje prebrzih vozila na dionicama na kojima neće biti stacionarnih kamera.


Cilj tih mjera je smanjenje broja poginulih na hrvatskim cestama. Konkretno zadaće je do 2020. broj poginulih smanjiti na oko 200 godišnje što bi bilo za trećinu manje od sadašnjeg prosjeka.


Zanimljivo je da će od čak četiri nove kamere dobiti Grad Vodice, od kojih će dvije biti na spornoj vodičkoj obilaznici na kojoj do sada nisu sanirani tehnički problemi koji zbunjuju vozače niti je na njoj bitno popravljena signalizacija.
 

Iz kategorije: Vijesti