Datum objave: 10. Listopad 2017

Umirovljenici danas prosvjeduju u šest hrvatskih gradova, Šibenik nije među njima

Diana Ferić
Diana Ferić

Prosvjed umirovljenika „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti'“ u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske, održat će se danas, u utora 10. listopada u šest hrvatskih gradova. Među njima nema Šibenika.
Šibenski umirovljenici, odnosno njihova udruga su ovih dana u skroz drugom „filmu“. Otišli su na izlet u susjednu Bosnu i Hercegovinu organizaciji Matice hrvatskih umirovljenika, podružnice Šibenik i to preko Prozora i Rame u Šćit. „Vesela družina, autobus pun“, javili su medijima.

Inače, Središnji prosvjed umirovljenika je u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića s početkom u 12 sati kod Manduševca, a posvjedi će se u 12 sati održati u Puli na Trgu Portarata, Splitu na Zapadnoj obali, u Osijeku na Trgu slobode i Slavonskom Brodu na Korzu, te u 16 sati u Zadru na Poljani Pape Ivana Pavla II..

'Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret', objašnjavaju iz Sindikata umirovljenika razloge koji su ih nagnali da organiziraju provjede.
Poručuju da su umirovljenici ponijeli teret rata i recesije na svojim leđima i sada im je ustegnuto pravo na dijalog i suodlučivanje, a gotovo ih polovica prima mirovine ispod hrvatske linije siromaštva od 2.085 kuna.
'I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi, bez ikakve brane rastućem siromaštvu. Vrijeme je da kažu dosta i izbore se za dostojanstvenu starost, navodi se u obrazloženju sinidkata.
 

Iz kategorije: Vijesti