Datum objave: 09. Listopad 2017

Prizanje za humanost i volonterstvo:Šibenčanin Tonino Picula nominirao udruga Transplant za europsku nagradu

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska je danas prva u Europi po darivanju organa i takvom spašavanju ljudskih života. Hrvatsku udrugu Transplant za nagradu „Europski građanin“, koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta, nominirao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. Nagrada će biti dodijeljena u srijedu,11.listopada 2017.

 

„Nominirao sam Udrugu Transplant jer već godinama spašavaju živote i šire svijest o važnosti presađivanja organa. Iznimno mi je drago da su nagradu i dobili jer to pokazuje kakve vrijednosti trebaju biti ugrađene u temelje rasprava o budućnosti Europe. Zahvaljujući i radu Udruge Transplant, hrvatska transplantacijska medicina je u europskom i svjetskom vrhu, a nagrada njima na ovoj razini, nagrada je volonterstvu, humanosti i izvrsnosti!“, poručio je zastupnik Picula.

Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa. Udruga okuplja osobe s kroničnim bolestima nekog od vitalnih organa – srce, jetra, pluća, gušterača, bubreg – osobe na listi čekanja za transplantaciju, osobe na dijalizi, transplantirane osobe te članove njihovih obitelji i prijatelje i zdravstvene djelatnike s područja transplantacijske medicine. Udruga sustavno provodi kampanju u javnosti na teme darivanja i presađivanja organa, zaštite prava pacijenata, promicanja zdravih stilova života te aktivno sudjeluje u kreiranju zdravstvene politike koja se odnosi na transplantacijski program. Djeluje i na europskoj razini te kao podrška susjednim zemljama u promociji darivanja i presađivanja organa.

„Volio bih da Udruga Transplant ljude ne asocira na bolest već na zdravlje i pobjedu. Ovakva priznanja na europskoj razini pomoći će razvijanju još većeg osjećaja solidarnosti u Hrvatskoj, ali i šire.“,rekao je zastupnik Picula.

 

Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin“ koja je namijenjena kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Svečana dodjela nagrade „Europski građanin“ održana je i u Hrvatskom saboru 25. rujna 2017.
 

Iz kategorije: Vijesti