Datum objave: 09. Listopad 2017

Broj kruzera se smanjuje:Šibenik po broju uplovljavanja zadnji među hrvatskim lukama

Diana Ferić
Diana Ferić

Dubrovnik u Hrvatskoj i dalje značajno prednjači po uplovljavanju stranih brodova na kružnim putovanjima, kruzera, a Šibenik je na začelju.

U prvih osam mjeseci ove godine, kao i prijašnjih godina,u Dubrovniku ih je pristalo 355. Na drugom mjestu Split sa 138 posjeta, a treća je Korčula u čiju luku su ove godine kruzeru uplovili 91 put. U luci Hvar bilo je 77 posjeta kruzera, Zadru 70, a u Šibeniku 57.
Broj kruzera koji plove hrvatskim dijelom Jadrana smanjio se za 22 posto u odnosu na prošlu godinu. Od početka ove godine kružnih putovanja stranih brodova bilo je više nego lani samo u veljači - osam , odnosno jedno putovanje više nego istog mjeseca prošle godine.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i to da je u kolovozu na tim brodovima u Hrvatsku došlo ukupno 143 tisuće putnika, što je njih oko 27,5 tisuća ili 16 posto manje nego lani. U prvih osam mjeseci ove godine kružnih je putovanja bilo, pak, 16,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupno je zabilježeno 431 kružno putovanje, što je njih 87 manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U osam mjeseci na tim je putovanjima u Hrvatsku došlo oko 610 tisuća putnika, što je za 14 posto ili oko 97 tisuća manje nego u istom razdoblju lani. Brodovi su kraće i boravili u Hrvatskoj, ukupno 964 dana ili 18 posto manje dana nego u lanjskih osam mjeseci. Prema zastavama zemalja, najviše kružnih putovanja po Jadranu bilo je brodovima pod zastavom Bahama, 109, te Malte, 100, a potom iz Italije, 61.

 

Iz kategorije: Vijesti