Datum objave: 07. Listopad 2017

MEMENTO: Zadrani organizirali sprovod za posječene fafarinke i molili ih za oprost

Diana Ferić
Diana Ferić

Zadrani su organizirali sprovod i s dužnim se pijetetom uz lumine i molitvu oprostili od drvoreda stabala fafarinke koja posječena su pala zbog proširenja nekih tamošnjih ulica.

Sprovod je organiziran u znak prosvjeda zbog sječe stabala, a u spomen ne samo palim fafarinkama nego svim posječenim stablima Zadra. U žalovanju i na sprovodu sudjelovali su Zadrani kojima je stalo do svog grada i njegove mediteranske duše. Oni su na panjevevima posječenih fafarinki zapalili lumine i svijeće, a zadarski umjetnik Roberto Vodanović Čopor izveo je performanse pod nazivom „Molim prirodu da im oprosti jer ne znaju što čine“. Ta biblijska poruka,izvještavaju zadarski mediji, upućena je gradskoj vlasti „koja je na oltaru građevinskog progresa i profita žrtvovala stabla“.

Ekološki prosvijećeni Zadrani i zadarske ekološke udruge najavljuju nove prosvjede i to preventivne jer su najavljene nove sječe stabala.
Šibenske fafarinke (sjeti se, ne zaboravi) pale su uz prosvjede tek usamljenih novinara i mlake reakcije javnosti i otišle u zaborav bez oproštaja i poruke kao što odlaze i oskudne zelene površine sahranjene pod daskama i betonom ugostiteljskih štekata.

Izvor: Udruga Eko – Zadar
Foto: www.forum.tm i www.antenazadar.com
 

Iz kategorije: Vijesti