Datum objave: 05. Listopad 2017

Maksim Mrvica zvijezda svečanosti otvaranju najvećeg građevinskog poduhvata u povijesti čovječanstva?

Diana Ferić
Diana Ferić

Izgradnja puta Kina - Europa dugog više od 11 000 kilometara započeti će iduće godine, a sudeći prema aktualnim najavama na svečanosti povodom početka radova svirati će šibenski pijanist Maksim Mrvica.

Za tu prigodu posebnu će skladnu skladati splitski bard Tonči Huljić. Tom će skladbom, najavio je Tonči Huljić u nekoliko intervjua koje je dao hrvatskim medijima, Maksim Mrvica najaviti svoju kinesku turneju na koju kreće iduće godine.


Vijest da bi upravo Maksim Mrvica mogao biti glavna zvijezda početka radova na jednom od najvećih građevinskih poduhvata u povijsti čovječanstva, ne bi trebala biti posebno iznenađenje jer taj Šibenčanin u Kini i cijelom Dalekom Istoku ima kultni status i uživa nevjerojatan ugled i slavu. Kinezi ga toliko vole da je posvuda obasut izninim častima, a jedan ga je kineski grad proglasio čak i svojim počasnim gradonačelnikom.

Koliko je Maksim Mrvica kao umjetnik bitan i uvažen kada je riječ kulturnim, političkim i gospodarskim odnosima i vezama Hrvatske, ali i Europe, i Kine, pokazalo se i tijekom nedavnih diplomatskih razgovora Hrvatske i Kine koji su bili nezamislivi bez spominjanja Maksima Mrvice i isticanja njegove popularnosti i slave u Kini.

Izgradnja puta od Kine do Europe, simbolično od Pekinga do Londona nazvanog novim svilenim putom, epohalni je poduhvat u čije ostvarivanje je uključeno čak 68 zemalja Azije, Afrike i Europe među kojima je i Hrvatska, a interes za njega iskazali su Japan, SAD-e i najrazvijenije zemlje Južne Amerike.

Projekt novog puta svile zove se "Jedan pojas, jedan put" odnosno "Yi dai yi lu". Samo za početno promicanje ulaganja duž njegove trase Kina je izdvojila 40 milijardi dolara, a iduće godine će u taj fon uložiti još 100 milijardi dolara. Sam put koji će biti i kopneni i morski, koštat će više do bilijun dolara (više do 1000 milijardi), a trebao biti dovršen do 2049. godine

Hrvatska je u svibnju ove godine s Kinom potpisala Memorandum o suradnji u okviru kineske globalne inicijative o izgradnji novog puta svile “Jedan pojas, jedan put” Taj važan korak naprijed u hrvatsko-kineskim odnosima mogao bi pomoći da odnosi zadobiju oblik složenije ekonomske suradnje. Odnosi Hrvatske i Kine dva i pol desetljeća su prijateljski i trgovinski, a u idućim godinama mogli bi postati i mnogo korisniji za Hrvatsku u području ulaganja kineskog kapitala.

Hrvatske su šanse da kroz taj projekt ostvari svoje potencijale i iskoristi razvojne prilike, velike i realne zahvaljujući dugogodišnjim prijateljskim odnosima s Kinom i razvijenoj ekonomskoj suradnji, ali i Maksimu Mrvici. Da ga nema pitanje je koliko bi Kineza uopće znalo da Hrvatska uopće postoji.


 

Iz kategorije: Vijesti