Datum objave: 02. Listopad 2017

JU Nacionalni park Krka pridružio se obilježavanja Svjetskog dana životinja

Diana Ferić
Diana Ferić


Djelatnici JU „Nacionalni park Krka“ će u suradnji s Udrugom Hyla tijekom ovog tjedna u kojem se obilježava Svjetski dan životinja održati niz edukativnih radionica za niže razrede osnovnih škola na temu svijeta podzemlja: Mali Špiljari – istražimo špilje, Mali Špiljari – pogodi sigu i Mali špiljari – Legenda o zmajevoj djeci kroz koje će djeci približiti tajanstveni život podzemlja i biljne i životinjske vrste koje u njemu obitavaju. Vrtićani će se zabaviti kroz igre „Najbrži krug“, „Ulovi me ako možeš“ i „Šišmišji lov“ te učiti o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u NP „Krka“.

 

Udruga Hyla osnovali su biolozi i zaljubljenici u vodozemce i gmazove koji su svojim djelovanjem željeli zaštititi navedenu skupinu životinja te podići svijest o njihovoj ugroženosti, nestanku i važnosti u ekosustavu.

Radionice će se održat u OŠ Petra Krešimira IV., Šibenik; Dkečjem vrtiću Cvrčak u Knin i Udruzi Čarobni svijet te u školama u školama u Dubravicama, Skradinu i Bilicama.
Svjetski dan životinja međunarodni je dan posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji. Proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se istaknuo nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Prema podacima svjetskih organizacija svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a glavni uzrok ugroženosti životinjskih vrsta je čovjek.

Za obilježavanje Svjetskog dana životinja odabran je 4. listopada, dan sv. Franje Asiškoga, zaštitnika životinja.
 

Iz kategorije: Vijesti