Datum objave: 28. Rujan 2017

Nebulozni prijedlog Obiteljskog zakona: Muž i žena bez djece nisu obitelj

Diana Ferić
Diana Ferić

Definicija obitelji u prijedlogu novog Obiteljskog zakona namijenjena je isključivo potrebama tog zakona, poručila je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odgovarajući na pitanja novinara pred Banskim dvorima prije sjednice Vlade. Prema spornoj definiciji, obitelj čine 'majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive', piše tportal.

Ministrica poručuje da je namjera bila donijeti jasniji i sažetiji zakon, te joj je žao što su se interpretacije zaustavile na definiciji obitelji. Napominje da će zakon biti mjesec dana u javnoj raspravi i za to vijeme iskristalizirat će se mišljenja.

 

'Prvi put se uvela definicija obitelji koja je izazvala ovako veliki interes. Jasno je da se kasnije prati odredbe koje su vezane za obiteljsko pravnu zaštitu. Ova definicija obitelji je za potrebe ovog zakona, a time ne ulazimo niti omalovažavamo niti osjećaje niti pravo na obiteljski život prema našem vlastitom nahođenju. I drugi pravni instituti i drugi zakoni imaju definicije obitelji i tko je sve član obitelji za potrebe neke druge pravne grane. Ovo je zaista definirano radi lakše primjene obiteljsko pravnog instituta', rekla je ministrica Murganić.

 

'Nije dobro da se nije pročitao cijeli zakon nego smo ostali na članku jedan, i nažalost kao uvijek svaki dobar zakon bit će u sjeni jer ćemo sve svesti na ideološke promjene. Ovdje ih zaista nema. Vidjeli ste kako smo imali probleme i zavrzlame oko roditeljske skrbi, imali smo priliku to vidjeti, i zaista je vrijeme za zakon koji će jasno definirati obaveze svih nas kada smo u nekoj zajednici, ali i koja je institucija nadležna za što. Cilj je zaštititi obitelj i djecu, jer djeca moraju imati najveću zaštitu', rekla je Nada Murganić.
Odgovarajući na pitanje što je za nju obitelj, rekla je da svatko ima pravo osjećati koga i što smatra obitelji.
Upitana za institut obveznog savjetovanja prilikom razvoda braka, rekla je da je da je s obzirom na brojne probleme u tim procesima i prilikom dodjeljivanja roditeljske skrbi 'zaista vrijeme za zakon koji će precizirati obaveze svih nas kada smo ili u bračnoj ili u obiteljskoj zajednici'. Svrha je zaštititi obitelj, a prvenstveno djecu.

 

'Savjetovanje o razvodu nije pritisak da se odustane od razvoda, ali treba zaštititi i brak', rekla je ministrica Murganić.
 

Iz kategorije: Vijesti