Datum objave: 22. Rujan 2017

Komunalni doprinos u Šibeniku povećan više od 100 posto radi izgradnje nove infrastrukture

Diana Ferić
Diana Ferić

Komunalni doprinos koji plaćaju vlasnici stanova, kuća i drugih objekata te investitori u Šibeniku povećan je sana za više od 100 posti, odnosno vraćeni su iznosi tog doprinosa na iznos prije četiri godine kada je njegovi visinu Gradsko vijeće smanjilo kako bi išlo na ruku vlasnicima objekata u koji legalizirani u jeku masovne legalizacije. Tako komunalni doprinos u prvoj zoni u koju spada Grad Šibenik bez prigradskih naselja iznosi 90 kuna po kubnom metru, u drugoj zoni je skočio na 80 kuna, a u trećoj zoni, a to su uglavnom seoske sredine je 30 kuna po kubnom metru. Pogodnost i jedino imaju otočani i investitori u poduzetničkoj zoni Podi.

Oporbeni vijećnici su s reda napali to povećanje jer smatraju da se njima neće ništa za raznoj grada dobro dogoditi osim što su udar na džepove građana.

Tako je Ivo Glavaš iz MOST –a kazao kako su tim potezom gradonačelnika njegove službe nasamarile jer da to neće bit samo udar na građane nego i udar na grad. Zatražio je da gradonačelnik Burić podnese izvješće o tomu što je zahvaljujući komunalnom doprinosu u njegovom mandatu izgrađeno. „Umjesto da se smanjuje komunalni doprinos i time privlače investitori u Šibeniku se radi obrnuto što je izvan pameti“, kazao je Glavaš.

Protiv je bio i vijećnik HSS –a Milorad Mišković – Kasper koji je kazao kako je nepravedno i to što su kod plaćanja komunalnog doprinosa izjednačeno oni koji su u Šibeniku starosjedioci i koji su svojim novcem već izgradili infrastrukturu s došljacima koji u nju nisu uložili niti kune. „Meni nije jasno zašto više gradonačelniče ne radite u interesu nego suprotno interesu građana“, zapitao je Mišković.

Joško Šupe iz SDP –a je istaknuo kako od povećanja komunalnog doprinosa nema ništa i da se to u proračunu neće osjetiti već da je riječ o vatrogasnoj mjeri. Peran iz Konzervativne stranke je istaknuo kako mu se čini da se uvijek nagrađuju bespravni graditelji te je istaknuo da mu nije jasno kako bez izračuna gradska uprava uopće zna da će za gradnju novih infrastrukturnih objekata bito dovoljno novca i nakon povećanja komunalnog doprinosa.

Gradonačelnik Željko Burić je kazao kako e smatra da bi se Šibenik trebalo tretirati kao neki jadan grad u koji investitore treba privlačiti smanjenjem davanja te da je i s novim povećanje Šibenik po visini komunalnog doprinosa ispod hrvatskog prosjeka.

Njegov zamjenik danijel Mileta je istaknuo kako je on, kao građanin bio i protiv legalizacije bespravnih objekata i protiv smanjenja komunalnog doprinosa radi njih, ali da je činjenica da se bez povećanja komunalnog doprinosa neće moći graditi novi, nužni, komunalni objekti.

Iz kategorije: Vijesti