Datum objave: 09. Rujan 2017

FOTO Dogradonačelnik Rakić kao Petar Krešimir IV otvorio večeras Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavom dobrodošlice u kojoj su uprizorene pričice o životu u srednjovjekovnom Šibeniku u vrijeme sajmenih dana otvoren je večeras 13. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku, manifestacija koja oživljava atmosferu nekadašnjih gradskih sajmova te predstavlja bogatu kulturno-povijesnu baštinu Šibenika kao najstarijeg samorodnog hrvatskog grada na Jadranu. Predstavu je režirao Sergej Mioč, a u njoj osim šibenskih glumaca amatera glumi i šibenski dogradonačelnik Paško Rakić koji je otjelovio kralja Petra Krešimira IV. Tako je to otvorenje pokazalo da Šibenik, uz Danijela Miletu ima još jednog dogradonačelnika koji se ne libi zakoračiti i u glumačke vode.

 

Na Sajmu koji će trajati do nedjelje 11, rujna nastupit će više od 500 sudionika i 250 izlagača iz cijele Hrvatske. Riječ je uglavnom o prodavačima kolača, pića, čajeva, ljekovitih pripravaka, mesnih prerađevina, igračaka, suvenira, sireva što je već postalo tradicionalno. Djeci je večeras posebna atrakcija bila đendinjera s konjima u kojoj se moglo provozati po šibenskoj rivi. Tu je i neizostavna šibenska Gradska straža koja je od početka sastavni dio tog sajma. U 21.05 oglasili su se i topovi na šibenskoj rivi.

 

Protekla dva dana na šibenskim trgovima izmjenjivat će se i akteri različitih viteških igara, borbi vitezova, srednjovjekovnih plesova, svirača, a i ove godine će biti uprizorena pomorska bitka u kojoj će sudjelovati članovi Šibenske straže.
Organizatori su Udruženje obrtnika Šibenik, Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika, a predstavnici tih institucija i večeras su se pojavili su srednjovjekovnim kostimima.
 

Iz kategorije: Vijesti