Datum objave: 18. Kolovoz 2017

Dalmacija umire u raljama demografske bijele smrti

Diana Ferić
Diana Ferić

Demografska bijela smrt koja kosi Dalmaciju tako žestoko da se broj djece u osnovnim školama četiriju dalmatinskih županija u proteklom desetljeću smanjio za više od 14 000, a broj djece u srednjim školama za gotovo 5300. Nastavi li se smanjivanje broja stanovništva tim tempom Dalmacija će uskoro sličiti na neke svoje gradove; ljeti će biti turistički mravinjak, a izvan turističke sezone sablasno pusta.

Statistički podaci su neumoljivi i obeshrabrujući. U Šibensko - kninskoj županiji prema aktualnim podacima bit će upisano oko 7300 djece što je za gotovo 2700 manje nego prije jedanaest godina. Tek je nešto manje loša situacija u Dubrovačko - neretvanskoj županiji gdje je u osnovne škole upisano oko 9500 djece ili za oko 2000 manje nego prije jednog desetljeća. U Splitsko - dalmatinskoj županiji broj djece u osnovnim školama smanjio se u istom razdoblju za preko 7000, a broj učenika u srednjim školama za gotovo 3000.

Broj učenika u srednjim školama Šibensko - kninske županije smanjio se s 4730, koliko ih je bilo upisano u školskoj godini 2005. / 2006. godine, na 3930 koliko ih je upisano ove godine.

Stanje u Šibensko - kninskoj i ostale tri dalmatinske županije preslik je demografske hrvatske nacionalne demografske drame. Broj učenika u hrvatskim osnovnim školama u proteklih deset godina smanjio se za šokantne 62 000, a broj učenika za više od 27 000.

To znači da se samo u jednom desetljeću broj učenika osnovnih i srednjih škola smanjio za gotovo 90 000 tisuća.

Kako učinkovit odgovor na izazov bijele smrti nemaju ni struka ni politika nema nikakve sumnje da će se narednih godina zbog sve slabijeg nataliteta i progresivnog odlaska mladosti iz Hrvatske u svijet trbuhom za kruhom (ali i ljudskim dostojanstvo, uvažavanjem znanja, poštivanjem pameti i stručnosti), stanje biti još gori, a statistika sve crnja i depresivnija.
 

Iz kategorije: Vijesti