Datum objave: 09. Kolovoz 2017

Zvonimir Vila autor loga proslave 700. obljetnice slovačkog grada Humanne

Diana Ferić
Diana Ferić

Zvonimir Vila, akademski slikar - grafičar, u svom šibenskom ateljeu izradio je slavljenički logo za slovački grad Humanne koji ove godine slavi 700. obljetnicu prvog spomena svog imena u povijesnim dokumentima.

Osim zaštitnog znaka 700. obljetnice Humanne, Vila je izradio i 140 grafika s vedutama i povijesnim prizorima grada u istočnoj Slovačkoj koji leži na ušću rijeke Liborec i Cirocha. Pored toga Zvonimir Vila je i autor prigodne poštanske marke "Humanne 700" koja će biti tiskana u ograničenoj seriji i već sada predstavlja filatelistički raritet.


Posebnu pozornost privlači Vilina posebna drvena kutija za grafike, nalik srednjovjekovnoj škrinji koja je sama za sebe posebno umjetničko djelo. Izrađena je u samo dva primjerka. Jedan će biti pohranjen u upravi grada Humanne, a drugi će najvjerojatnije biti darovan nekome od posebno uvaženih gostiju na proslavi 700. obljetnice posebno uvaženim gostu.

Zvonimir Vila izradio je zaštitni znak 700. obljetnice Humanne, drugi po veličini grad u povijesnoj slovačkoj Zemplinskoj regiji, na poziv gradonačelnice Jane Valove koja ga je zapazila na tvrđavi sv. Nikole tijekom svog posjeta Šibeniku 2015. prošle godine. Nakon toga Zvonimir Vila je bio pozvan u Humanne gdje ga je gradonačelnica primila i s njim dogovorila pojedinosti o izradi zaštitnog znaka velikog jubileja njenog grada. Tom prigodom Villa joj je darovao posebno vrijednu i zanimljivu umjetničku instalaciju. Bio je to originalni šibenski lašun s drvenom drškom i minijaturnom katedralom sv. Jakova na podlozi na koju je bio pričvršćen. Izvorni, starinski lašun Vila je pronašao zahvaljujući čuvaru takvih šibenskih starina Zoranu Mikulandri vlasniku obrta "Noa".


Grafike za Humanne Vila je izradio u svom umjetničkom stilu služeći se srednjovjekovnom grafičkom tehnikom bakropisa koja je nastala, otprilike kada i šibenska katedrala i od tada se do danas nisu mijenjale.


Grafike Zvonimira Ville poslane su u Humanne jučer, a ocjenu jesu li uspjele Villa je prepustio svom prijatelju Ivi Pattieri.

Vrijedno je napomenuti da je Zvonimir Vila, umjetnik koji želi raditi i stvarati u Šibeniku, uvijete za svoje stvaralaštvo dobio zahvaljujući potpori i podršci Ante Šare koji mu je ustupio prostor u kojem je on uredio svoj atelje i u njega smjestio svoju originalnu presu iz doba renesanse. Lani su ga, kao što je poznato potjerali sa tvrđave svetog Mihovila. Njegov rad u Šibeniku neki očito ne cijene za razliku o vodstva slovačkog grada Humanne.
 

Iz kategorije: Vijesti