Datum objave: 19. Srpanj 2017

Intelektualni kapital:Projekt koji je inicirala šibenska nevista Karmen Jelčić došao i do Pariza

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska nevista i suradnica našeg portala, Karmen Jelčić, stručnjakinja na području upravljanja intelektualnim kapitalom i direktorica Centra za ekonomiku ima razloga za dvostruko slavlje. Najprije je na razini Splitske županije (jer je Udruga žena Krug u toj županiji uspjela dobiti novac), ali uz potporu poduzetnica iz Šibenika uspješno proveden projekt „Razvoj poduzetništva žena kroz intelektualni kapital kao potencijal – Radionice za razvoj ženskog poduzetništva", koji je ona inicirala, a onda je rezultate tog projekta predstavila na međunarodnoj konferencije o intelektualnom kapitalu u Parizu koja je održana u zgradi UNESCO-a. Projekt je pobrao brojne pohvale pa su tako predstavnici Svjetske banke izrazili želju da se preslika i u afričkim zemljama.

 

„Toliko mi je drago što su i na međunarodnoj razini prepoznali to što smo napravili i uopće važnost povezivanja intelektualnog kapitala sa ženskim poduzetništvom koju razvijamo upravo na tim radionicama s poslovnim ženama. Primjer intelektualnog kapitala može biti i jedinstveni bakin recept za kolače, što u konačnici znači i višu cijenu tog proizvoda. Kod nas su svi obično fokusirani na mašineriju i objekte, a ono nevidljivo se zanemaruje. Time treba znati upravljati i to je ono u čemu danas svijet vidi najveći potencijal za napredak“, kaže Karmen Jelčić.

 

U Splitsko – dalmatinskoj županiji je više od stotinu prošlo je besplatne edukativne radionice, individualno savjetovanje, konferencije te druge aktivnosti gdje se govorilo o raznim nematerijalnim čimbenicima koji predstavljaju poslovni potencijal i stvaraju materijalni kapital, poput inovacija i kreativnosti, sinergije u turizmu, te kako doći do zadovoljnih gostiju, a sve s ciljem edukacije poduzetnica o važnosti i koristima upravljanja intelektualnim kapitalom u poslovnim subjektima.

– Shvatili smo da ženama mnogo znači međusobna podrška i umrežavanje, tu se pokazala vrijednost intelektualnog kapitala koji obuhvaća i takva povezivanja. Potrebno im je usmjerenje da osvijeste ono što već imaju u sebi, a radionice su ih naučile kako iskoristiti svoj intelektualni potencijal. Sada su svjesne što trebaju tražiti i od svojih lokalnih zajednica i drugih institucija kako bi lakše i bolje poslovale. U tom ćemo smjeru i mi dalje lobirati, te se truditi da se projekt tu ne završi – kazala nam je Lada Karninčić, predsjednica splitskog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug", koji je nositelj projekta, uz suorganizaciju i partnerstvo HGK Županijske komore Split, te uz sponzorstvo Splitsko-dalmatinske županije i HBOR-a, piše Slobodna Dalmacija.

Na završnom projektnom druženju poduzetnica održanom prošloga tjedna u hotelu "Park", zadovoljstvo velikim odazivom žena izrazila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze i vršiteljica dužnosti predsjednika HGK Županijske komore Split, te najavila međunarodni karakter i nastavak projekta.

– Budući da sam predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, radit ćemo na tome da se projekt ostvari u BiH i Crnoj Gori. Predstavili smo ga na 17. forumu u Pescari, gdje su te naše susjedne zemlje pokazale veliki interes da čuju kako žene mogu pomoći jedna drugoj i tako izvući svoj maksimum – istaknula je Čagalj.


Svi su izgledi da će se sličan projekt uskoro provesti i u Šibensko – kninskoj županiji.

Iz kategorije: Vijesti