Datum objave: 18. Srpanj 2017

Gradonačelnik Burić u vezi s Vodovodom i Mihom Miočem javnost vuče za nos

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski gradonačelnik Željko Burić najprije se oglušio na nekoliko navodnih afera vezanih za Vodovod i odvodnju i direktora te tvrtke Mihu Mioča iako je očito da su Grad Šibenim i oni u sve biti umočeni i po logici stvari trebali bi biti, a onda bira medije s kojima će normalno komunicirati u vezi s pitanjima koja se nameću i one koje smatra valjda nevažnima i nebitnima pa im nakon nekoliko upornih nastojanja da dobijemo odgovore na konkretna pitanja koja zanimaju građane koji financiraju i Vodovod i odvodnju i gradsku upravu i njega pošalje jedan pamfletistički stav, valjda reda radi.

E ne može to tako! Javnost za to ima pravo znati i zbog toga krećemo od početka.

Dakle, kada je u medijima ponovno aktualizirano to da je tvrtka „Vodovod i odvodnja“ dokapitalizirala Jadransku banku i novac izgubila, da je pozamašno financirala NK Šibenik te da je Nadzorni odbor te tvrtke „produžio“  mandat Mihi Mioču do njegove mirovine uputili smo gradonačelniku Željku Buriću, posredstvom njegovom ureda, sljedeća pitanja trudeći se biti profesionalni i dati mu priliku da na njih mirno dogovori, a ne u ad hoc telefonskom razgovoru kojim smo ga možda i  mogli zaskočiti. No, poštivali smo pravila odnosa medija i gradske uprave u situacijama koje nisu izvanredne.

Pitanja su bila:

Poštovani,

budući da na moj novinarski upit koji sam prije tjedan dana uputila Upravi Vodovoda i odvodnje Šibenik nije stigao nikakav odgovor i da me očito ignoriraju molim vas da mi gradonačelnik Željko Burić, kao predsjednik Skupštine Vodovoda i odvodnje odgovori na sljedeća pitanja:


1. Jeste li dobili službenu informaciju o tomu je li "Vodovod odvodnja" pokrila kredit NK Šibenika i tko je odlučio da Vodovod bude jamac tom kreditu odnosno je li u tomu poštovana zakonska procedura.

2. Molim Vas da to komentirate kao predstavnik većinskog vlasnika Vodovoda i odvodnje znači Grada Šibenika i da pojasnite koji je javni interes u tomu zadovoljen. Isto me zanima i za oko milijun kuna donacija Vodovoda NK Šibenik u protekle četiri godine

3. Jeste li Vi kao predsjednik Skupštine s tim suglasni? Smatrate li da direktor Vodovoda Miho Mioč novcem te komunalne tvrtke gospodari kao da je riječ o privatnom poduzeću?

4. Kakav je Vaš odgovor na primjedbe građa, koji zapravo sve to financiraju plaćajući cijenu vode i vodnih naknada, da bi bilo dobro smanjiti cijenu vode, ako već Vodovod i odvodnja ima novca za sponzoriranje sporta, ali i za, kao što je bio prethodni slučaj, spašavanja domicilne banke što se, također, pokazalo kao promašena investicija.
5. Hoćete li poduzeti neke mjere zbog toga što Uprava Vodovoda i odvodnje odbija objasniti javnosti što se događa u vezi s navedenim temama iako "javnost ima pravo znati"?

S poštovanjem,
Diana Ferić, urednica portala Šibenik News

 

Stigao je sljedeći odgovor:

Poštovana Diana,
Grad Šibenik je 10. srpnja 2017.g. oko 14,30 h zaprimio Zahtjev o pravu na pristup informacijama g. Stipe Petrine, načelnika općine Primošten kojim od gradonačelnika g. Željka Burića kao predsjednika Skupštine društva Vodovod i odvodnja d.o.o. traži potvrdu ili demantij informacije o ovrsi nad računom navedenog društva te potpisa kreditnog jamstva za Hrvatski nogometni klub Šibenik.
Gradonačelnik je temeljem zaprimljenog zahtjeva g. Petrine, kao predsjednik Skupštine trgovačkog društva, 11. srpnja 2017.g. uputio dopis Vodovodu i odvodnji kojim traži očitovanje direktora društva o navodima iz spomenutog Zahtjeva.
Po zaprimanju odgovora, javnosti će biti predočene službene i točne informacije te će gradonačelnik biti u mogućnosti odgovoriti i na druga vaša pitanja.

 

Onda smo stvar pokušali ubrzati:
Poštovana Mladena, nisam dobila gradonačelnikove odgovore na moja pitanja.
Srdačan pozdrav!
Diana Ferić

 

A odgovor je bio:
Poštovana Diana,
gradonačelnik će odgovoriti na vaša pitanja čim dobije službeno očitovanje društva Vodovod i odvodnja d.o.o. o navedenim temama.
Nakon toga, naravno da nije slijedio dogovor, a Miha Mioč je u međuvremenu održao i konferenciju za novinare na kojoj je javnosti ispričao svoju priču o spornim temama.

Očekujući da će, barem nakon toga, stići dogovor i na naša pitanja gradonačelniku danas smo uputili ovakav upit:

Poštovani,
budući da još nisam dobila gradonačelnikove odgovore na pitanja vezana za Vodovod i odvodnju, a da se u međuvremenu situacija promijenila šaljem nova pitanja i molim vas da odgovore dobijem u najkraćem roku. Gradonačelnik me može i nazvati telefonom pa mi ih kazati "uživo".
1. Kakve ste upite poslali direktoru Vodovoda Mihi Mioču i kakve ste odgovore dobili?
2. Kakav je Vaš zaključak nakon dodatnih informacija - je li Miha Mioč pogriješio u slučajevima Jadranska banka ( dokapitalizacija) i Nogometni klub Šibenik? On tvrdi da ste vi osobno znali sve što se događa!
3. Kakav je Vaš stav o novom mandatu Mihi Mioču i ima li u tomu za Vas išta problematično?
4. Vi ste i predsjednik GO HDZ -a. Neslužbeno se doznaje da ste zatražili od Mihe Mioča da sam dade ostavku inače će ga Nadzorni odbor smjeniti. Je li to točno? Budući da je Grad Šibenik većinski vlasnik Vodovoda, a vi predsjednik Skupštine smatrate li se i vi odgovornim za slučajeve koji se u javnosti pojavljuju kao afere?

5.Smatrate li da bi Mioč trebao otići? Ako je odgovor pozitivan koji je njegov krimen?

Srdačan pozdrav i nadam s eda odgovore na ova pitanja neći čekati.
Diana Ferić, urednica portala Šibenik News

Uvijek spremna za suradnji i uviđavna pročelnica gradonačelnikovog ureda Mladena Jakelić je odgovorila da će odgovori stići do kraja dana i da moli za strpljenje jer su prezauzeti, da bi oko 15 sati na sva ta konkretna pitanja stiglo ovo:

 

Poštovana Diana,
Izvolite odgovor gradonačelnika Željka Burića:
Sve tri sporne odluke o izdavanju jamstva nogometnom klubu, kupnji dionica banke i imenovanju direktora samostalne su odluke Vodovoda i odvodnje d.o.o., odnosno Uprave spomenutog poduzeća. Nisu razmatrane na Skupštini društva te gradonačelnik o njima nije imao spoznaju, osim naknadno, kada i ostala javnost.
Za odluke direktora navedenog poduzeća Vodovod i odvodnja d.o.o., osim zakonodavne odgovornosti, koja je zadovoljena, postoji i moralna i politička odgovornost po kojoj će se nadalje postupati.

 

I što na kraju reći, osim se solidarizirati s Mihom Miočem , s kojim baš i nemamo neki prijateljski odnos, jer je valjda i on žrtva toga da se gradonačelnik jednostavno pravi blesav. U ovom slučaju želio je za nos povući jedam medij koji očito ne smatra bitnim jer ne spada u društvo njegovim dvorskih medija ili po njegovoj ocjeni nema dovoljno klikova, a tako će očito za nos povući i Mioča koji jest konfliktna i, kako ga mediji zovu, kontradiktorna osoba, ali je, kada je u jednom mediju izašla priča o tomu kako mu je Nadzorni odbor, u kojem su ljudi koje kontrolira HDZ, odnosno oni koji su tu izabrani zahvaljujući toj stranci produžio mandat na sumnjiv način, bilo jasno da je riječ o unutarstranačkom problemu i da se jednostavno Mihe Mioča žele riješiti i da je on Pedro koji mora visjeti. Gradonačelnik, koji je istodobno i predsjednik GO HDZ –a želi, unatoč svemu tomu, njegovati sliku o sebi kao da je nevin i ništa nije znao. Kad bi zaista bilo tako onda bi zasluživao epitet kojem mi u pristojnim medijima ne možemo napisati niti prvo slovo!

Javnost ne samo da ima pravo znati nego nije ni  glupa.

 

Iz kategorije: Vijesti