Datum objave: 21. Lipanj 2017

Zbog obljetnice oslobađanja Miljevaca stiže državni vrh,na Županijskoj skupštini o toj akciji "ni slova"

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečano će danas na Miljevcima biti obilježena 25. obljetnica akcije oslobađanja miljevačkog platoa na koju će doći i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. i premijer Andrej Plenković.
Novopečeni vijećnik u Županijskoj skupštini Šibensko kninske županije iz redova HSU –a danas je bio razočaran, kako nam je kazao u pauzi na sjednici, što tu akciju niti tu obljetnicu vladajući na današnjoj konstituirajućoj sjednici Skupštine nisu niti spomenuli što smatra sramotom. Za razliko od njih na tu je slavnu akciju jučer na kraju konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika podsjetio novoizabrani predsjednik Dragan Zlatović pozvavši vijećnike da odaju počast svima koji su dali živote za slobodu Hrvatske.

 

Akcija oslobađanja Miljevaca bila je prvi veliki poraz generala Mladića kojem su branitelji nanijeli velike gubitke u oklopnim jedinicama i pješaštvu. Jedan od zapovjednika bio je Kruno Mazalin.

 

Inače, program obilježavanja 25. obljetnice akcije "Miljevci" započet će danas u 17.30 postrojavanjem sudionika akcije u Drinovcima. Doznajemo da će svečanosti prisustvovati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji će se, uz domaćina, drniškog gradonačelnika Josipa Begonju i brigadnog generala Ivana Bačića, jednog od zapovjednika 113. brigade i akcije "Miljevci", obratiti prisutnima.

Predsjednica će prije protokolarnog dijela svečanosti posjetiti franjevački samostan na Visovcu gdje će je dočekati gvardijan fra Božo Duvnjak i fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Potom će se sastati sa predstavnicima Miljevačkog sabora i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja.

Nakon postrojavanja bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće pred spomen-obilježjem pripadnicima 113. i 142. brigade HV-a koji su poginuli u akciji, a za njih i sve hrvatske branitelje koji su položili živote za hrvatsku slobodu šibenski biskup, monsinjor Tomislav Rogić, predvodit će misu zadušnicu u 19 sati u crkvi Imena Isusova u Drinovcima.

Slijedi odrješenje za poginule branitelje (20 sati), otvorenje izložbe ratnih fotografija (20.15), prigodno druženje i nastup ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" (21 sat).

Akciju "Miljevci", inače, vojni stratezi drže briljantnim pothvatom postrojbi 113. i 142. brigade HV-a te jedinstvenom oslobodilačkom akcijom ratnika, ljudi iz naroda bez formalne vojne naobrazbe. U njoj je oslobođeno 108 četvornih kilometara miljevačke kamen-ravnice sa svojih sedam sela praktički u jedan dan, od 5 sati ujutro do 20 sati 21. lipnja 1992. godine kada je u Ključu slomljen i posljednji otpor neprijatelja.
U "Miljevačkoj oluji" sudjelovala je 4. bojna 113. brigade, vod kaštelanskih dragovoljaca, dio 3. bojne 142. brigade, diverzantski vod i vojna policija 113. brigade, izvidnički i diverzantski vod 142. brigade te dio redovnih snaga policije. Iako je dva dana od teškog poraza u kojemu je izgubio trećinu svojih snaga neprijatelj s osam tenkova i četiri oklopna transportera te 200 vojnika pokušao vratiti oslobođeno područje, agresorske su snage razbijene i odbačene. Miljevačka sela nikada više nisu pala u ruke neprijatelju.
 

Iz kategorije: Vijesti