Datum objave: 19. Lipanj 2017

Novi šibenski festival CHANGER:Od koncerta Josipe Lisac do digitalne kulture, izložaba i streetfooda

Diana Ferić
Diana Ferić


Prvo izdanje CHANGER-a u Šibeniku, događanja koje okuplja one koji mijenjaju te pomiču granice i stvaraju nove standarde, predstavili su danas na konferenciji za medije gradonačelnik Šibenika Željko Burić, direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole i Marko Perica, direktor agencije Fakat. koja je osmislila koncept i bit će biti izvršni organizator tog šibenskog susreta talenta, znanja i vještina.

CHANGER će se održati od 26. do 28. srpnja 2017. godine, a u grad će dovesti „changere“ – izuzetne pojedince koji u području svoga djelovanja pomiču granice te stvaraju nove standarde, obrasce i izričaje, rečeno je na konferenciji za novinare.

 

„Riječ je o inovativnoj manifestaciji koja će u našem gradu objediniti sve festivalske sadržaje, dječje, glazbene, zabavne, gastronomske, multimediju te uličnu umjetnost. Želimo da Šibenik bude prepoznatljiv i poseban i na tom ćemo tragu dugoročno razvijati ovaj projekt. Stihijski ne možemo prihvaćati sve festivale koji nam se nude, stoga smo postavili novi koncept organiziranog kulturno-turističkog zbivanja u Šibeniku koji će našem gradu donijeti novu vrijednost“, kazao je Željko Burić.

 

Programi CHANGER-a, izlaganja inovativnih lidera iz poslovne zajednice, radionice za različite uzraste posvećene novim tehnologijama i trendovima te multimedijalna umjetnost u raznim oblicima održavat će se na niz lokacija u šibenskoj povijesnoj jezgri, a bit će besplatni za Šibenčane i njihove goste.

 

„Šibenik se kroz svoju povijest pokazao inovativnim gradom, a to pokazuje i ovom manifestacijom, odnosno novim festivalskim konceptom. Zajedno s Gradom Šibenikom, dugoročno ćemo razvijati projekt s ciljem da CHANGER postane jedan od vodećih festivala, a Šibenik destinacija visokokvalitetnog turizma.“, istaknuo je direktor šibenskog TZ-a Dino Karađole.

 

Predstavčjajući progran tog festivala Marko Perica, direktor agencije fakat. istaknuo je kako iza CHANGER-a stoji pet programskih segmenata – multimedija, dječje aktivacije, glazbeno-zabavni program, gastro ponuda i ulična umjetnost.

Na tvrđavama sv. Mihovil i Barone održat će glazbeni programi poput koncerta Laibacha i Josipe Lisac. Laibach će 27. srpnja nastupiti na tvrđavi sv. Mihovila, a dan kasnije, u petak 28. srpnja, na tvrđavi Barone koncert će održati ona koja se vječno mijenja – Josipa Lisac. Birajući uvijek pomno svoje pjesme i suradnje ovoga je puta izabrala CHUI, mladi autorski band koji je već prvim albumom stekao kultni status na našoj sceni, a posljednji im je album zaradio i epitet albuma godine. Šibenčani i njihovi gosti će tijekom CHANGER-a moći plesati i na besplatnim koncertima u povijesnoj jezgri, a zabavljat će ih ABOP, CHUI, Mayales i neki od najboljih hrvatskih DJ-a.

 

Konferencija koja će se održati tijekom CHANGER-a tematizirat će digitalnu kulturu, kao i primjenu novih ICT tehnologija te razvoj inovativnih društvenih i poslovnih praksi. Tako će biti održane radionice proširene stvarnosti i crowdfundinga, kao i NoodSchool kamp pod nazivom Programiranje na plaži. Održat će se i panel Freelancing na dalmatinski te KIKI radionica društvenoga programiranja čiji je cilj kroz strukturirani dijalog i interakciju prepoznati ključne potrebe i izazove s kojima se u praksi suočavaju lokalni profesionalci iz kulturno-kreativnih industrija. Uz brojne radionice u tri će se konferencijska dana, a pod nazivom FutureCity, odvijati panel diskusije koje će okupiti predstavnike hrvatske i regionalne stratup zajednice, odnosno ICT profesionalce i poslovne vizionare. Paneli će tematizirati utjecaj digitalnih i tehnoloških inovacija na razvoj gradova, a neki od sudionika dolaze iz uspješnih hrvatskih statupova kao što su Rentilo, Vollo ili pak Profico. FutureCity paneli održavat će se u večernjim satima na otvorenom prostoru u šibenskoj povijesnoj jezgri te će svi zainteresirani moći biti dio te razmjene znanja i podizanja profesionalnih i društvenih standarda Šibenika.

 

Dio konferencije su i multimedijalne umjetničke instalacije na različitim lokacijama, a CHANGER će započeti s izložbom u Galeriji sv. Krševana, u kojoj će svoj rad InsideOut izložiti Ivan Marušić Klif. Uz njega će kulturnu mapu Šibenika za vrijeme CHANGER-a obogatiti i Imelda Ramović svojom izložbom „Printscreated on a smartphone“ te 36 Mountains Festival koji predstavlja najjača ilustratorska imena domaće i međunarodne scene.

 

Multimedijalnost je poveznica svih sadržaja na CHANGER-u pa obilježava i ulične izvedbene programa. Tako će u Šibeniku po prvi puta u Hrvatskoj biti postavljen luminari engleske umjetničke grupe Arhitectsof Air. Dio uličnoga programa bit će i androidni engleski Led Drummersi te SenorMarkusen iz Njemačke, multinstrumentalisti na netipičnim glazbalima.

 

Šibenik je grad djece, a tijekom CHANGER-a će laboratorij njihovih vještina biti Inovativnica. Posvećena novim tehnologijama i novim društvenim trendovima, Inovativnica će se sastojati od 6 radionica za djecu različitih uzrasta. To su Svijet igara, Larise Navojec i Hrvoja Jelinčića, Tvornica zvuka, Nenad Sinkauza i Alen Sinkauza, Geometrija u prostoru, Maje Patafta, Toxicbeatsinstruments, udruge Radiona, Pozdrav s Jadrana, Brune Babić i Irene Bakić te #Takeover, Dejana Košćaka i Maje Puhovski.


Od 21. do 30. srpnja na dvije lokacije će biti organizirano gastronomsko događanje Four Croatia kroz koje se, kao moderan streetfood odnosno ulična hrana, reinterpretiraju namirnice i autohtone vinske sorte hrvatskih regija.
 

Iz kategorije: Vijesti