Datum objave: 14. Lipanj 2017

Prvi put od početka Domovinskog rata u Hrvatskoj je manje od 200 000 nezaposlenih, ali...

Diana Ferić
Diana Ferić

Broj nezaposlenih osoba u svibnju ove godine spustio se ispod razine od 200.000, po prvi puta od 1991., na 180.733 te je i četvrti mjesec zaredom zabilježio pad na mjesečnoj razini, prema posljednjim podacima HZZ-a. Tako je u odnosu na travanj broj nezaposlenih osoba niži za 23.583 što je posljedično rezultiralo ubrzanom stopom mjesečnog pada na 11,5 posto.

 

Istodobno je i na godišnjoj razini nastavljen trend pada broja nezaposlenih osoba koji bez prekida datira od travnja 2014. godine. U odnosu na lanjski svibanj broj nezaposlenih osoba je niži za preko 51 tisuću čime je stopa godišnjeg pada ubrzala po dvoznamenkastoj stopi od 22,2 posto, piše tportal.
Premda ohrabruje trend smanjenja broja nezaposlenih osoba, važno je istaknuti da podaci još uvijek potvrđuju dugotrajno prisutne strukturne slabosti na hrvatskom tržištu rada, ističu analitičari Raiffeisen banke.

 

Primjerice, posljednji podaci HZZ-a o dobi nezaposlenih osoba potvrđuju da su u strukturi nezaposlenih osoba najvećim dijelom prisutne upravo osobe u mlađoj životnoj dobi što upozorava na problem nezaposlenosti mladih. Tako se u ukupnom broju nezaposlenih osoba u svibnju 51 posto odnosilo na nezaposlene u starosnoj dobi do 44 godine dok je gotovo 38 posto ukupno nezaposlenih pripadalo dobnoj skupini od 45-59 godina.

 

Osim toga, promatrajući strukturu nezaposlenih osoba prema razini obrazovanja, vidljivo je da glavnina nezaposlenih osoba u svibnju ima završenu srednju školu (57 posto) dok je udio nezaposlenih sa završenom osnovnom školom na razini 21 posto. Nezaposleni bez škole i/ili s nezavršenom osnovnom školom čine 7 posto od ukupnog broja nezaposlenih osoba u svibnju dok udio nezaposlenih koji imaju neki oblik akademskog obrazovanja čini 15 posto.

 

Također, prema kriteriju trajanja nezaposlenosti, podaci potvrđuju i dalje snažnu prisutnost problema dugotrajne nezaposlenosti. Naime, svibanjski podaci pokazuju da je više od polovice nezaposlenih (gotovo 95 tisuća osoba) u statusu nezaposlenosti više od godinu dana.
Nadalje, u istom promatranom mjesecu broj izišlih iz evidencije nezaposlenih zbog novog zapošljavanja porastao je na 28.044 zabilježivši tako mjesečni rast i treći mjesec zaredom (17,1%). Potonje i ne iznenađuje obzirom na uobičajena sezonska kretanja koja se intenziviraju tijekom turističke predsezone.

 

Tako je u svibnju broj izišlih iz evidencije nezaposlenih zbog sezonskog zapošljavanja iznosio 9.987 osoba (mjesečno povećanje za 11,9 posto). Zahvaljujući snažnom pozitivnom učinku u segmentu sezonskog zapošljavanja, prvenstveno potaknutog rastućom potražnjom za turističkim djelatnicima, analitičari Raiffeisen banke i u narednim mjesecima očekuju poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti.
 

Iz kategorije: Vijesti