Datum objave: 25. Svibanj 2017

Pomozimo hrabroj Željki da novim medicinskim metodama pobjedi rak s kojim se bori 13 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Volja za životom i želja za ozdravljenje koju pokazuje četrdesetčetverogodišnja Šibenčanka Željka Štokić koja se već 13 godina borim s teškim oblicima karcinoma i s lošim prognozama rijetko se sreće i duboko je inspirativna. Ako ni zbog čega drugog onda bi se zbog toga lokalna zajednica trebala ujediniti i sveobuhvatnoj humanitarnoj akciji pomoći joj da prikupi 150 000 kuna koliko joj treba da bi se izložila novoj metodi liječenja karcinoma radioterapijom i radio kirurgijom što joj je jedina šansa da preživi. Koliko je ta žena hrabra i koliko ne dopušta da je bolest pobijedi svjedoči to što je lani, kao manekenka, sudjelovala,na izboru za Miss mama u Šibeniku, a svaki korak joj je pričinjao neizdržive bolesti. Kada se susretnete s tom njegovanom i lijepom, nadasve optimističnom ženom ne možete povjerovati da je njezino tijelo izloženo takvim patnjama, a život toliko upitan i tako već godinama.

 

„Kad nanjušite vlastitu smrt, ali ne samo svoju, već i tuđu u bolničkim hodnicima u kojima provedete sate i sate, zapitate se o smislu života. Na izbor za Miss mama sam se prijavila vođena mišlju kako me možda neće biti za dva mjeseca i ako ne probam sada, druge šanse neće biti. Kad ste skoro tri godine konstantno po bolnicama i kad je vaš život sveden na vađenje krvi i izbodene vene, poželite se maknuti od toga i barem na trenutak biti dio nečega što nisu bijeli hodnici. Htjela sam se okušati u nečemu novom jer nisam znala hoću li dočekati kraj godine, otvoreno nam priča Željka


Prije trinaest godina Željki je dijagnosticiran rak debelog crijeva. U godinu dana prošla je četiri teške operacije uz brojne komplikacije. U tom trenutku je uspjela. Mislila je da je pobijedila tu zloćudnu bolest i da je ispred nje drukčiji život. Ali, na žalost to nije bilo tako.

 

– Rak se vratio nakon deset godina, ovaj put na jajniku. Prošla sam ponovno kroz tri operacije i godinu i pol dana izuzetno teške i invazivne kemoterapije, koju sam u tom primala svaki ponedjeljak. Po nekoliko dana se ne bih mogla dignuti iz kreveta, imala sam brojne nuspojave i sve to me oslabilo i fizički i psihički. Bila sam toliko slaba da se po mjesec dana ne bih mogla ustati iz kreveta bez pomoći supruga. Nakon godinu i pol dana agonije i primanja kemoterapije koja nije davala rezultate, osim što me u potpunosti oslabile, odlučila sam prestati s kemoterapijom. To nije bila laka odluka, ali shvatila sam da će me ubiti ta terapija, a ne rak“, staloženo priča ta hrabra žena,a dok je gledate i slušate ne vjerujete da je unatoč svemu tomu i dalje puna nade. Zaista vjeruje u svoj ponovni oporavak, a velika potpora su joj suprug Marin i njezino dvoje djece koji su rasli s njezinom teškom bolesti i svakodnevno promatrali patnje kroz koje prolazi.
Željka koja je s kemoterapijom prestala u lipnju prošle godine. Liječnici su joj tada rekli da joj preostalo još četiri mjeseca života.

 

Treći karcinom koji joj se pojavio u tijelu liječnici su dugo tretirali kao išijas dok šibenski kirurg, dr. Vinko Alfier nije postavi pravu dijagnozu,a to je karcinom zdjelice.
„Karcinom je neoperabilan, nalazi se u blizini kralježnice te pritišće krvnu žilu i živce zbog čega je Željka izgubila osjet u desnoj nozi i već deset mjeseci trpi trajnu bol. Klasična operacija ovaj je put neizvediva. Postoji velika mogućnost da iskrvari na stolu i nitko od kirurga se ne usuđuje operirati. Jedina nada je skupa radiokirurška operacija u suvremenoj klinici u Svetoj Nedelji koja košta 150 tisuća kuna“, potvrdio nam je dr. Alfier da je ta terapija jedina nada za Željku.
Posebnost radiokirurgije je u tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih te posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju karcinom bez rezanja i bez krvarenja, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva.

„Željka je prvi pacijent kojem smo to preporučili, a moram reći da je ona veliki borac. U ovih 13 godina prošla je sve što čovjek može proživjeti u kirurškom i onkološkom smislu“, svjedoči o njezinoj patnji dr. Alfier. Zbog svega toga uplata novčanih prologa za njezino liječenje najmanje je što joj kao njezini sugrađani možemo za nju učiniti i pokazati joj da u toj teškoj bitci za život ima našu potporu.


Donacije u skladu sa svojim mogućnostima možete uplatiti na žiro račun: Željka Štokić HR2623900013102276004 model: 00 pbo: 22600955445 ili na devizni:HR9223900013221508089
 

Iz kategorije: Vijesti