Datum objave: 18. Svibanj 2017

Ovogodišnji festival Okusi Mediteran "ulazi" i u 10 renomiranih restorana

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji festivala Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran! održat će se u Šibeniku u i okolici od 1. do 4. lipnja na atraktivnim lokacijama, a budući da se ove godine uključilo deset šibenskih restorana i konoba u njima će se za vrijeme Festivala posluživat će se lokalna mediteranska jela i vina po prigodnim cijenama. Prepoznat ćete ih po plavo-bijelim balonima s oznakama Taste the Mediterranean.

 

Program tog nadolazećeg festivala festivala predstavili su gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, ravnatelj JU „Nacionalni park Krka“ Krešimir Šakić, direktor TZ Šibenik Dino Karađole, vlasnik restorana Mediteran u Primoštenu Davor Perkov te direktorica festivala Okusi Mediteran! Ingrid Badurina Danielsson.
„Festival Okusi Mediteran! nudi bogatstvo gastro ponude te prirodnih i kulturnih ljepota i sadržaja Mediterana, ali primarno Šibensko-kninske županije. Turističke destinacije, uz prezentaciju kulturnog i povijesnog nasljeđa, morale bi snažno ponuditi upravo ovo što jest naša tradicija, a to su oni nepčani okusi Mediterana“, kazao je gradonačelnik Željko Burić izrazivši zadovoljstvo što se ovaj jedinstveni festival po četvrti put održava u Krešimirovu gradu.

Javn ustanova „Nacionalni park Krka, ponosan je partner ovog projekta već treću godinu.
„Dijelimo iste vrijednosti: očuvanje kulturne baštine, poticanje razvoja lokalne gastronomije, organiziranje susreta i radionica za lokalno stanovništvo i posjetitelje NP Krka“, istaknuo je Krešimir Šakić, ravnatelj JU „Nacionalni park Krka“.

 

Zadovoljstvo festivalom koji promovira mediteransku prehranu, stalno privlači nove partnere i suradnike te pozicionira Šibenik na gastronomsku kartu Hrvatske izrazio je i Dino Karađole, direktor TZ Šibenik.
Direktorica festivala Ingrid Badurina naglasila je kako će festival i ove godine okupiti vrhunske strane i domaće chefove, sommeliere, stručnjake i novinare od kojih se neki vraćaju u Šibenik po četvrti put.
„Šibenik će još jednom biti domaćin brojnim hrvatskim i inozemnim chefovima, koji su okrunjeni Michelinovim zvjezdicama te drugim vrijednim kulinarskim titulama. U četiri festivalska dana, u Šibeniku će se održati mnoštvo zanimljivih radionica, kulinarskih i slastičarskih prezentacija otvorenih široj publici, ali i profesionalnim kuharima, ugostiteljima i učenicima TUŠ-a. Novo kultno mjesto, bio-bistro SHE i cafe bar Moderato Cantabile ugostit će većinu festivalskih aktivnosti“, objasnila je Badurina i pozvala ugostitelje, kuhare i restoratere da se prijave za sudjelovanje na radionicama i predavanjima.

U želji da se spoje užitak gastronomije i nautika, Festival se proširio na nekoliko iznimnih lokacija. Tako će se u Marini Betina, u petak 2 lipnja, održati jedinstvena mediteranska večera: spoj francuske i istarske kuhinje, u izvedbi dvije velike dame gastronomije: Parižanke Flore Mikula i zagrebačke Istranke Vesne Miletić. Flora Mikula jedna je od četriju najboljih žena chefa u Francuskoj. „Mali od kužine“ bit će stari prijatelj Festivala Okusi Mediteran“, chef francuske diplomacije, Olivier Grouard koji se iz ljubavi prema našoj zemlji nedavno preselio u Hrvatsku.
Ovogodišnja ekskluzivna večera Michelinovih chefova na programu je u subotu 3. lipnja, u restoranu Mediteran, u Primoštenu, gdje će masterchef Pero Savanović biti domaćin chefu Lionelu Levy (1 Michelin *) i njegovom mladom slastičaru Yoanu Dessarzin, iz Marseillea. Vrhunski doživljaj upotpunit će japanski chef Ippei Uemura, kojega je poznati gastronomski vodič Gault &Millau proglasio mladim talentom 2017. godine.
Prava morska gourmet ruta je izlet na Kornate, u nedjelju 4. Lipnja, te ručak u Konobi Opat, kod briljantnog chefa Ante Božikova. Mjesta su ograničena pa je večere i izlet potrebno rezervirati putem web stranice www.tastethemediterranean.eu

 

Nije to sve. Prvoga dana Festivala, u Manastiru Krka, u NP Krka, slavna WSET sommelierka Mira Šemić vodit će vas kroz degustaciju vrhunskih vina, a u petak će se na Roškom slapu održati cooking show već spomenutog majstora japanske kuhinje, chefa Ippeia Uemure.

 

 

U Šibenik se vraća i belgijska dizajnerica Kunty Moureau, autorica projekta Belgian Food Mood, koja će predstaviti chefa Jeremyja Girvana. Jeremy će u subotu navečer pripremati zelene zalogaje u bistrou SHE.
I na kraju valja još jednom naglasiti da je Festival Okusi Mediteran! rasadnik gastronomske umjetnosti, znanja i vještina, te da svi sudionici veliku pažnju posvećuju očuvanju mediteranske prehrane, kao UNESCO-ve baštine, i edukaciji, posebno mladih naraštaja. Upravo će zato Michelinov chef Lionel Levy održati predavanje u TUŠ-u, a jedna od najjačih kulinarskih škola u Hrvatskoj, kulinarski institut Kul In iz Siska, partner talijanske kulinarske škole Alma (rektor je najpoznatiji talijanski chef Gualtiero Marchesi), predstavit će rad svog impozantnog tima, pod vodstvom chefa Zdravka Perića. „Komunikacija osjetila“ tema je njihovog cooking showa, u subotu 3. lipnja ujutro, u cafe-baru Moderato Cantabile. A o ekološkoj poljoprivredi i sve većoj potražnji ekoloških proizvoda u ugostiteljstvu govorit će savjetnica za ruralni razvoj Sonja Karoglan Todorović i viša suradnica u RERI SD, Jelena Petrov.

 

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Hrvatskog povjerenstva za Unesco, HTZ-a, Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, TZ Grada Šibenika i TZ ŠKŽ.

Iz kategorije: Vijesti