Datum objave: 25. Travanj 2017

Jaki na riječima,ali ne na djelima:Šibenika nema među 23 grada u kojima traje Festival znanosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Festival znanosti ove se godine održava od 24. do 29. travnja 2017. u 23 hrvatska grada, a ovogodišnja je tema Vrijeme. Cilj je javnosti približiti znanost i informirati je o aktivnostima i rezultatima u znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Šibenik, na žalost, nije među tim gradovima, a jesu sva središta ostalih dalmatinskih županija da dalje ne idemo. Priliku da  znanost na taj način približe djeci i mladima i privuku ih da se zainteresiraju za bavljenje njome nisu propustili ni neki mali gradovi poput Broda na Kupi, Čabra ili pak  Hvara koja imaju za to sigurno manje uvjete u Šibeniku.

Festival znanosti organizira se tako da znanstvenici i znanstvene institucije zađu među djecu i mlade i zanimljivim pokusima, robotima i sličnim načinima populariziraju znanost i pokazuju da je ona itekako zanimljiva i da ne mora biti bauk.

U Šibeniku postoji sveučilišni Studij energetike i novih izvora energije oko kojeg se ovih dana vode političke, predizborne polemike i prepucavanja, a nikome nije palo na pamet da upravo sudjelujući u Festivalu znanosti približe tu temu javnosti. Tu je i ispostava Instituta Ruđer Bošković u kojoj također znanstvenici provode zanimljiva istraživanja. Imamo i Veleučilište koje bi također mogli na takav način „sići“ među mlade.

Ali to treba netko inicirati i organizirati, najprije netko kome je istinski stalo do toga da Šibenik zaista bude grad znanosti i znanstvenika i da se djeci i mladima pruži šansa da se zainteresiraju za znanost i visoko obrazovanje.

Lakše je stati pred kamere i mikrofone i o tomu frazirati vjerujući da su riječi i obećanja dovoljni, a da će djela doći sama po sebi. E neće, pa ni uz pomoć čarobnog štapića našeg mađioničara Kaspera koji se i sam upustio u predizbornu utrku.

A  Festival znanosti nije nešto beznačajno. To je manifestacijakoja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine. Namijenjena je učenicima, studentima i ostalim građanima s ciljem da im se približi znanost kao osnovni pokretač tehnološkoga napretka kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Beznačajan može biti samo onima kojima su beznačajani i razvoj znanosti i edukacija djece i mladih.

Iz kategorije: Vijesti